Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Μόλις 1 στις 3 οικογένειες έχει σύνδεση στο internet

του Δημήτρη Μαλλά

Μόνο στην ανάγνωση on line εφημερίδων και περιοδικών βρίσκονται οι Ελληνες σχετικά κοντά με τους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις η διαφορά είναι εντυπωσιακή, όπως, για παράδειγμα, στη χρήση του διαδικτύου για τραπεζικές συναλλαγές (internet banking), καθώς μόλις το 5% των Ελλήνων κάνουν χρήση τέτοιου είδους υπηρεσιών όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη φθάνει στο 29%!

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat που βασίζονται σε δεδομένα που αναφέρονται στο α’ τρίμηνο του 2008, η πιο δημοφιλής χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα είναι η ανάγνωση ειδήσεων εφημερίδων και περιοδικών, καθώς το ποσοστό εκεί φθάνει στο 19% έναντι 26% στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση.

Διαδίκτυο
Οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν σε ποσοστό 32% (επί του συνόλου του πληθυσμού ηλικίας 16 - 74 ετών) το διαδίκτυο για υπηρεσίες ταξιδίων και διαμονής, ενώ σε δημοτικότητα ακολουθούν το internet banking (29%), οι συναλλαγές με το Δημόσιο (28%), η αναζήτηση πληροφοριών υγιεινομικής περίθαλψης (28%) η ανάγνωση εφημερίδων (26%), η παραγγελία αγαθών και υπηρεσιών (25%) και η αναζήτηση εργασίας (13%). Τα αντίστοιχα νούμερα στην Ελλάδα είναι αρκετά μικρότερα, κάτι που δείχνει πόσο δρόμο έχουμε ακόμη να διανύσουμε ως χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις προσπάθειες για ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μόλις το 10% των Ελλήνων συναλλάσεται μέσω internet με το Δημόσιο. Επίσης, μόλις το 17% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να κλείσει εισιτήρια για τις μετακινήσεις του και να κάνει κράτηση δωματίων σε ξενοδοχεία.

Εξαιρετικά μικρά είναι επίσης τα ποσοστά όσον αφορά στην αναζήτηση πληροφοριών υγείας (10%), στις on line αγορές (6%) και στην εξεύρεση εργασίας (5%).

Νοικοκυριά
Οσον αφορά στα ποσοστά διείσδυσης, η κατάσταση μπορεί να έχει βελτιωθεί αλλά ακόμη η Ελλάδα είναι πολύ πίσω. Η διείσδυση του διαδικτύου έφθασε το 2008 στη χώρα μας στο 31% των νοικοκυριών όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 60%.

Σημειωτέον, πως την τελευταία χρονιά δεν περιορίσαμε τη διαφορά καθώς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε., το ποσοστό διείσδυσης αυξήθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Μόνες χώρες με μικρότερο ποσοστό από την Ελλάδα είναι η Βουλγαρία (25%) και η Ρουμανία (30%).

Συνδέσεις
Στις ευρυζωνικές συνδέσεις η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, καθώς το 22% των νοικοκυριών έχει γρήγορη πρόσβαση (από 7%) έναντι 48% στην Ε.Ε. (από 42%). Και πάλι, όμως, οι μόνες χώρες με χαμηλότερο ποσοστό διείσδυσης σε επίπεδο νοικοκυριών είναι η Ρουμανία (13%) και η Βουλγαρία (21%).

Πηγή:ΗΜΕΡΗΣΙΑONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια: