Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Γουτεμβέργιος – e-book σημειώσατε 1


Τελικά, τα παραδοσιακά βιβλία –ξέρετε αυτά που είναι κατασκευασμένα από χαρτί και γραμμένα με μελάνι– έχουν τον απέθαντο. Ενα σωρό ωραία και τεχνολογικά εξελιγμένα gadgets για να διαβάζουμε τα e-books μας έχουν κυκλοφορήσει (ή, τουλάχιστον, έχει ανακοινωθεί η κυκλοφορία τους) και παρ’ όλα αυτά το πλατύ κοινό μοιάζει να προτιμά το δρόμο που χάραξε ο Γουτεμβέργιος. Αυτό προκύπτει κυρίως από τις πωλήσεις του Kindle, του e-book reader της Amazon, που διέρρευσαν στο εξειδικευμένο weblog TechCrunch και φανερώνουν ότι οι προσδοκίες της εταιρίας κάθε άλλο παρά εκπληρώθηκαν.

Στις 240.000 λοιπόν έφτασαν οι πωλήσεις του Kindle, αριθμός μικρότερος από αυτόν που αρχικά αναμενόταν, σύμφωνα με το ανεπιβεβαίωτο από την Amazon δημοσίευμα του TechCrunch, ενώ και οι πωλήσεις των e-books (πάντα της Amazon) δεν έχουν ξεπεράσει τις 380.000. Συνεπώς, το να φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο μέχρι το 2010, όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις και –φρούδες όπως αποδεικνύεται– οι ελπίδες, είναι μάλλον δύσκολο, εάν όχι ακατόρθωτο.

Ακόμη και η πρόσφατη κυκλοφορία στη Βρετανία και τον Καναδά του e-book reader της Sony –το οποίο είναι εκτός από τεχνολογικά εξελιγμένο και πολύ κομψό και χαριτωμένο– δεν μοιάζει να φέρνει τη μεγάλη αλλαγή. Προς το παρόν, οι περισσότεροι καταναλωτές δείχνουν να μην εμπιστεύονται τις νέες τεχνολογίες, τουλάχιστον στον τομέα του βιβλίου. Θεωρούν τα άκαμπτα e-book readers δύσχρηστα και έχουν την – λανθασμένη είναι η αλήθεια– εντύπωση ότι δεν θα μπορούν να διαβάσουν άνετα μέσα από αυτά.

Iσως λοιπόν η ελπίδα των readers να κρέμεται από το πειραματικό ακόμη Readius, το φορητό σύστημα ανάγνωσης που είναι σχεδιασμένο κυρίως για να φιλοξενεί στη μνήμη του βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και ηλεκτρονικά μηνύματα. Η διαφορά του με τα άλλα e-book readers είναι ότι θα διαθέτει αρχικά το μέγεθος κινητού τηλεφώνου, έτσι ώστε να χωράει στην τσέπη μας. Oταν όμως το ξεδιπλώσουμε –σε στιλ παπύρου ή περγαμηνής (!)– τότε μας φιλοδωρεί με οθόνη πέντε ιντσών (διαγωνίως) ικανή να προβάλει έως και 22 γραμμές βιβλίου. Η οποία οθόνη μπορεί να μοιάζει με αυτές των υγρών κρυστάλλων, στην ουσία όμως είναι τόσο εύκαμπτη που μπορούμε να την τυλίξουμε στο δάκτυλό μας (!).

Ακόμη λοιπόν και αν οι πωλήσεις του Kindle δεν έχουν εκπληρώσει τις προσδοκίες των ειδικών, ή ακόμη κι αν οι μελλοντικές πωλήσεις του σαφώς πιο στιλάτου e-book reader της Sony θα είναι απογοητευτικές, αξίζει τον κόπο να περιμένουμε τη μελλοντική κυκλοφορία του Readius, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λανσαριστεί μέσα στο φθινόπωρο. Ισως αυτό το εύκαμπτο γκατζετάκι κατορθώσει να πείσει τους καταναλωτές ότι το μέλλον είναι εδώ.

Το νέο e-book reader της Sony

Τελικά κοστίζει 199 λίρες Αγγλίας (σχεδόν 250 ευρώ) το Portable Reader System, το γκάτζετ της Sony, που δεν είναι γνωστό ακόμη πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Διαθέτει high tech οθόνη η οποία ανταγωνίζεται στα ίσια το χαρτί και το μελάνι (χάρη στην τεχνολογία E-Ink, που μοιάζει οπτικά με το χαρτί), ενώ ζυγίζει λιγότερο από 250 γραμμάρια και είναι πολύ λεπτό. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι μπορεί να μεταφερθεί με πολύ μεγάλη ευκολία, ενώ αν συνυπολογίσουμε την επαναφορτιζόμενη μπαταρία, με μια φόρτιση της οποίας μπορούμε να διαβάσουμε έως και 6.800 σελίδες, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το εύρος της αυτονομίας (δηλαδή, μπορείτε να διαβάσετε απνευστί πέντε φορές το «Πόλεμος και Ειρήνη»!). Χάρη στην εσωτερική μνήμη που διαθέτει μπορεί να χωρέσει έως και 80 e-books, ενώ χρησιμοποιώντας εξωτερικές memory cards (καθώς το prs δίνει και αυτή τη δυνατότητα), μπορούμε να φτιάξουμε την ψηφιακή βιβλιοθήκη της… Αλεξάνδρειας, εάν το επιθυμούμε. Εκτός όμως από τα ηλεκτρονικά βιβλία, με το prs (με τη βοήθεια του connect reader pc software) μπορείτε να διαβάσετε και άλλα αρχεία, όπως pdf, αλλά και να μεταφέρετε από τον υπολογιστή σας εύκολα στο prs διάφορα downloads από το internet –όπως blogs για παράδειγμα– για να τα διαβάσετε με την ησυχία σας.
ΝΤΑΡΑΔΗΜΟΥ ΑΡΕΤΗ
ΠΗΓΗ: e-tipos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: