Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα - Δεκάδες τα θύματα του Τύπου και το 2008, αυξάνεται η επέμβαση στο Ίντερνετ

Αλλη μία δύσκολη χρονιά για τον Τύπο ήταν το 2008 αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η διεθνής οργάνωση «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» (RSF) που επισημαίνει την αυξημένη σε σχέση με το 2007 κρατική επέμβαση και στην ελευθερία του διαδικτυακού Τύπου.

Συνολικά, 60 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2008 ενώ το 2007 τα θύματα του Τύπου έφταναν τα 86. Ένας από τους νεκρούς ήταν ένας πολίτης-δημοσιογράφος, για πρώτη φορά στα χρονικά υπογραμμίζει η οργάνωση.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται στην έκθεση, «η πτώση στον αριθμό των δημοσιογράφων από τα παραδοσιακά μέσα που σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν το 2008 δεν σημαίνει ότι η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου έχει βελτιωθεί».

Η RSF σημειώνει ακόμη ότι καθώς τα μπλογκ γίνονται ένα παγκόσμιο φαινόμενο, οι κυβερνήσεις επικεντρώνουν την κατασταλτική τους δράση όλο και περισσότερο στο Ίντερνετ.

Οι νεκροί δημοσιογράφοι στο Ιράκ ήταν 15 –πολλοί ήταν Ιρακινοί–, αριθμός αναλογικά μικρότερος από αυτόν του 2007 που ήταν 47. Στο Μεξικό έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους.

Την χρονιά που φεύγει, συνελήφθησαν 673 δημοσιογράφοι ενώ το 2007 οι συλλήψεις ήταν 887. Περίπου 40 συλλήψεις έγιναν στην Κίνα., πολλές σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμη, 29 δημοσιογράφοι απήχθησαν και ξεπέρασαν τους 900 οι δημοσιογράφοι που απειλήθηκαν ή έπεσαν θύματα επίθεσης.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: