Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Οι 40άρηδες αποφεύγουν να μπουν στον κόσμο του Διαδικτύου

Απλό χάσμα γενεών; Οταν μιλάμε για τις νέες τεχνολογίες έχουμε να κάνουμε με χάσμα χασμάτων! Την ώρα που η νέα γενιά εμφανίζεται απόλυτα «δικτυωμένη» και σε σύμπνοια με το ηλεκτρονικό πνεύμα της εποχής μας, μια πολύ μεγάλη μερίδα των 40άρηδων αρνείται πεισματικά να γνωρίσει τον υπέροχο κόσμο του Διαδικτύου, κόβοντας γέφυρες τόσο με τη νεολαία όσο και με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Τα νέα πάντως από τους νέους είναι άκρως ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 10 έως 15 βρίσκονται κοντά στις νέες τεχνολογίες, με το 93% να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή (τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στο γενικό πληθυσμό δεν ξεπερνά το 39%). Εννιά στα δέκα παιδιά χρησιμοποιούν κομπιούτερ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ το 50% τον χρησιμοποιούν σχεδόν καθημερινά.

Αντίστοιχα, το 73% των παιδιών 10 έως 15 ετών συνδέονται με το Ιντερνετ (το ποσοστό στο γενικό πληθυσμό είναι 30%) -8 στα 10 τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ το 36% καθημερινά. Για τα παιδιά, το σπίτι είναι ο βασικότερος χώρος χρήσης Η/Υ (90%) και πρόσβασης στο Διαδίκτυο (77%), ενώ ακολουθούν το σχολείο, τα Ιντερνετ καφέ και τα σπίτια φίλων. Κατά κύριο λόγο «μπαίνουν» στο Ιντερνετ για να παίξουν, να κατεβάσουν παιχνίδια και φωτογραφίες, αλλά και για να αναζητήσουν πληροφορίες για τα μαθήματα, να στείλουν email κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 36% των παιδιών συμμετέχουν σε σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με άλλη μεγάλη έρευνα του Παρατηρητηρίου, παρά τη σχετική αύξηση που έχει καταγραφεί από το 2005 μέχρι σήμερα, τα ποσοστά χρήσης κομπιούτερ και Ιντερνετ στις ηλικιακές ομάδες 35 έως 44 και 45 έως 54 παραμένουν χαμηλά και μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οπως προκύπτει, υπολογιστή χρησιμοποιεί μόλις το 53% των ατόμων ηλικίας 35 έως 44 και το 33% των 45 έως 54, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (των 15) να είναι 79% και 71% αντίστοιχα. Οσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου, οι πρώτοι το χρησιμοποιούν σε ποσοστό 39% (70% ο μέσος όρος στην Ε.Ε.) και οι δεύτεροι σε ποσοστό μόλις 22% (62% στην Ευρώπη).

Γενικότερα, παρατηρείται ότι με εξαίρεση τους νέους 16 έως 24 ετών, που διατηρούν μικρή απόσταση μόλις 4 ποσοστιαίων μονάδων με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, όσον αφορά τη χρήση Η/Υ, σε όλες τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες η διαφορά γιγαντώνεται φθάνοντας έως και τις 32 ποσοστιαίες μονάδες στην κατηγορία 45 έως 54 ετών! Αντίστοιχη είναι η εικόνα και ως προς τη χρήση του Διαδικτύου. Την ώρα που στην Ευρώπη η αναλογία χρήσης Ιντερνετ στην ομάδα 45 έως 54 ετών είναι ένας στους δύο περίπου, στην Ελλάδα είναι μόλις ένας στους τέσσερις.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: