Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Καρυωτάκη έκθεση - εικαστικός διάλογος στο «Αέναον» και βιβλίο από τις εκδόσεις «Αρμός» από τον Γιώργο Κόρδη

Tης Eλενης Mπιστικα

Ο Κώστας Καρυωτάκης (Τρίπολη 1896 - Πρέβεζα 1928) ποιητής της εποχής του Μεσοπολέμου, στα 31 του χρόνια φύτεψε μια σφαίρα στο μυαλό του, κάνοντας πράξη την απογοήτευσή του από τη ζωή και τον περίγυρο της δουλειάς του στην Πρέβεζα, όπου ήταν διορισμένος υπάλληλος.

Ηταν μόνο 32 ετών και η πικρία και ο σαρκασμός τον οδήγησαν στη μόνωση και στην αυτοκαταστροφή. Ο έρωτάς του με τη Μαρία Πολυδούρη πέρασε στους στίχους και των δύο ποιητών και έμεινε, χάρις στην ποίηση, ανίκητος από τον χρόνο, ενώ η Μαρία Πολυδούρη έσβησε στα 28 της χρόνια, στο «Σωτηρία», από φυματίωση. «Νηπενθή», ο τίτλος του βιβλίου, περιλαμβάνει τα εικοσιτέσσερα έργα του Γιώργου Κόρδη, που παρουσιάζονται στην έκθεση «Η θάλασσα σαν έρχεται μεγάλη» στο «Αέναον» μαζί με στίχους του μεγάλου ποιητή. Ο Γιώργος Κόρδης είναι ζωγράφος και λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο YALE το 2007 και με πρόσκληση του Duomo παρουσίασε ατομική έκθεση στη Φλωρεντία.

Παρουσιάζει μια σειρά μελάνια (σινική) μεγάλων διαστάσεων σε χειροποίητο χαρτί, διεισδύοντας με το λιτό χρωματικό λυρισμό της παλέτας του στην εσωτερικότητα της ποίησης του Κώστα Καρυωτάκη.

Οπως χαρακτηρίζει τη δουλειά του αυτή: «Διαστέλλει το βυζαντινό ζωγραφικό ιδίωμα για να χωρέσει και να καταγράψει τον πόνο, την ένταση, την πάλη του Μόνου, τη μοναξιά και τον απελπισμένο έρωτα, τα αδειανά χέρια, το κουρασμένο στόμα και την κραυγή...». Πάλι και εδώ η κραυγή... Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα τέχνης «Αέναον», Κατεχάκη 70, Κηφισιά, διάρκεια ώς τις 30 Δεκεμβρίου, χορηγός επικοινωνίας ο Ρ/Σ «Μελωδία FM».


Δεν υπάρχουν σχόλια: