Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Το μέλλον της επιστημονικής επικοινωνίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Οι υποδομές που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης για την ανοιχτή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα, στο πλαίσιο διήμερου διεθνούς συνεδρίου για το μέλλον της επιστημονικής επικοινωνίας που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Ομιλητές στο συνέδριο θα είναι πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εκδότες από την Ευρώπη και την Αμερική και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι θα παρουσιάσουν απόψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς για τις υποδομές ανοικτής πρόσβασης (ηλεκτρονικά αποθετήρια και επιστημονικά περιοδικά) καθώς και τις νέες προοπτικές που αναδύονται για την επιστημονική επικοινωνία και τη διάδοση της γνώσης.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι υποδομές που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Τελμηρίωσης με χρήση ανοικτού λογισμικού και σε συνεργασία με ερευνητικούς και επιστημονικούς φορείς. Στόχος των υποδομών είναι η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ελεύθερης διάθεσης ψηφιακού περιεχομένου επιστήμης και πολιτισμού: το Αποθετήριο Ήλιος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Αποθετήρια στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τις Επιστήμες Υγείας, το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, καθώς και διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης.

Στη συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστεί επίσης ο νέος δικτυακός τόπος openaccess.gr, μια ενιαία πύλη με όλες τις πληροφορίες για την Ανοικτή Πρόσβαση και τις εθνικές και διεθνείς πολιτικές, χρήσιμες διευθύνσεις σε ψηφιακές βιβλιοθήκες, αποθετήρια και επιστημονικά περιοδικά, καθώς και νέα και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο...

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: