Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

«Το χαρτί υπερτερεί της οθόνης στο διάβασμα»

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ανάγνωση κειμένου σε οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή αποτελεί έναν εναλλακτικό και εύχρηστο τρόπο διαβάσματος, δεν προβλέπεται να αντικαταστήσει σύντομα το κλασικό βιβλίο, κι αυτό γιατί σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου Στάβανγκερ της Νορβηγίας, η ανάγνωση σε οθόνη στρεσάρει τον εγκέφαλο, ενώ αντίθετα στο χαρτί τον ηρεμεί.

Η ερευνήτρια καθηγήτρια Αν Μάνκγεν αναφέρει ότι οι κινήσεις που κάθε λίγο και λιγάκι απαιτούνται στον υπολογιστή, δηλαδή τα συνεχή «κλικ» στις ηλεκτρονικές σελίδες και η κύλισή τους –το λεγόμενο «σκρόλινγκ»- διακόπτουν την εστίαση της προσοχής του αναγνώστη, ο οποίος χάνει την αίσθηση πληρότητας του αναγνωστικού υλικού του, με συνέπεια ο εγκέφαλός του να βιώνει ένα συνεχές στρες.

Από την άλλη, η παραδοσιακή ανάγνωση, που επιτρέπει στον αναγνώστη να πιάνει τις σελίδες και να τις γυρίζει, αισθανόμενος τη φυσική τους υπόσταση, τον βοηθά να νιώθει πιο ήρεμα. Μεγάλη σημασία παίζει και το γεγονός ότι το κείμενο στο βιβλίο ή σε μια τυπωμένη σελίδα δεν μετακινείται, όπως συμβαίνει σε μια ηλεκτρονική σελίδα.

Σουηδοί ερευνητές, σε δικές τους έρευνες, έχουν συμπεράνει ότι στο χαρτί διαβάζουμε καλύτερα και κατανοούμε περισσότερα πράγματα από ό,τι όταν διαβάζουμε ακριβώς το ίδιο κείμενο σε μια οθόνη. Συμφωνούν ότι όταν το βιβλίο ψηφιοποιείται και χάνει τη φυσική του υπόσταση, τότε ο αναγνώστης βιώνει μια αίσθηση απώλειας αναφορικά με τη σφαιρική κατανόηση του κειμένου.

Σύμφωνα με τη Μάνγκεν, οι δυνατότητες εμπλουτισμού ενός ηλεκτρονικού κειμένου με Multimedia, όπως βίντεο, ήχοι και εικόνες, στην πραγματικότητα εμποδίζουν ένα αναγνώστη να δημιουργήσει ένα φανταστικό σύμπαν από τις δικές του νοητικές εικόνες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: