Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2008

Ο λόγος του Θεού στο διαδίκτυο

Πάτερ ημών, ο εν τοις ουρανοίς... ελθέτω η βασιλεία σου... επί της ψηφιακής γης.

Στα πρότυπα του εξαιρετικά δημοφιλούς YouTube και πατώντας πάνω στις ανέσεις της Web 2.0 εποχής (διαδραστικότητα, συνεργατικότητα), μια νέα ιστοσελίδα ονόματι GodTube προσπαθεί να επαναφέρει το «παραστρατημένο» ψηφιακό ποίμνιο στον δρόμο του Θεού και σηματοδοτεί την έλευση του επονομαζόμενου «Jesus 2.0» φαινομένου στον Παγκόσμιο Ιστό.

Το GodTube (www.godtube.com) είναι ένας ιστοχώρος βιντεοπροβολών και κοινωνικής δικτύωσης «στην υπηρεσία του Κυρίου». Εκεί όπου το YouTube σας καλεί να «προβάλλετε τον εαυτό σας», το GodTube σας καλεί να «προβάλλετε τον Κύριο».

Η εν λόγω υπηρεσία φιλοδοξεί ουσιαστικά να μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο εκατομμύρια χριστιανοί επικοινωνούν on line και ταυτόχρονα να μεταδώσει, με τρόπο τεχνολογικά προηγμένο, τον λόγο του Θεού στο Διαδίκτυο.

Το GodTube αφίχθη στον κυβερνοχώρο τον περασμένο Αύγουστο και μόνο τον πρώτο μήνα της λειτουργίας του δέχτηκε περισσότερες από 1,7 εκατ. επισκέψεις. Στον χώρο του οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν την προσωπική τους σελίδα, να «ανεβάζουν» βίντεο και φωτογραφίες της αρεσκείας τους, να επικοινωνούν μεταξύ τους καθώς και να συνάπτουν ψηφιακές φιλίες.

Μια ομάδα 14 φοιτητών, σε ρόλο «ιεροεξεταστή», παρακολουθεί πρώτη τα βίντεο και σε περίπτωση που αυτά πληρούν τις «χρηστές» προϋποθέσεις, δίνει το πράσινο φως για τη δημοσίευσή τους on line.

Την έγκριση της εν λόγω επιτροπής, ωστόσο, έχουν λάβει κατά καιρούς όχι μόνο κηρύγματα και προσευχές αλλά και «ασεβείς» σκηνές βίας από τη «συντέλεια» του «άπιστου» κόσμου στο Ιράκ, μεταξύ άλλων «κατακλυσμιαίων».

«Ο φόβος έφερνε ανέκαθεν κόσμο στις αγκάλες της Εκκλησίας», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Αν Πελεγκρίνι, καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Οπως ο... Ιησούς
Το GodTube «κάνει ό,τι έκανε και ο Ιησούς όταν ήταν στην γη. Είναι εκεί, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, κηρύττοντας τον λόγο του Θεού», δηλώνει στην εφημερίδα Christian Science Monitor ο Αμερικανός δημιουργός της υπηρεσίας και πάλαι ποτέ παραγωγός του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου CBS, Κρις Γουάιατ.

Ο εν λόγω ιστοχώρος, ωστόσο, δεν απευθύνεται μόνο σε χριστιανούς αλλά και σε κάθε άθεο και αλλόθρησκο, ο οποίος είναι διατεθειμένος να προσεγγίσει τη χριστιανική διδασκαλία με σεβασμό.

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ
Το GodTube φιλοξενεί σήμερα περισσότερα από 57.000 κλιπ, μια εικονική Βίβλο με μηχανή αναζήτησης εδαφίων, καθώς και έναν «τοίχο προσευχών» όπου οι χρήστες προβαίνουν σε δεήσεις και «ανάβουν» εικονικά κεριά. Κάποιοι ζητούν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο, άλλοι υγεία για τις οικογένειές τους ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι προσεύχονται για τη νίκη του υποψηφίου της αρεσκείας τους στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. «Αιθέρια μουσική» συνοδεύει τις δεήσεις και φορτίζει κατανυκτικά το κλίμα ενώπιον Θεού και υπολογιστή.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: