Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Facebook: ο ειρηνοποιός

Μπορούν site όπως το Facebook να ανατρέψουν την επόμενη χούντα;

Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου το Facebook βοήθησε στη μετάδοση ενός δημοκρατικού και ειρηνικού μηνύματος ήταν όταν μια ομάδα 10 ατόμων οργάνωσαν διαδήλωση ενάντια στους εξτρεμιστές FARC στην Κολομβία, μια πράξη που κινητοποίησε 2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή των media.

Το διαδίκτυο, τα blog, το Facebook αποτελούν μια φωνή έκφρασης ενάντια στην αδικία που μπορεί να αποβεί σωτήρια σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στη διάσωση ενός blogger από τη φυλακή ή την αποτροπή μιας εκτέλεσης.

Στην περίπτωση της Κολομβίας 1,5 εκατομμύριο Κολομβιανοί κατάφεραν να επικοινωνήσουν για έναν κοινό σκοπό, την διαδήλωση ενάντια στους εξτρεμιστές που προακλούν βίαια επεισόδια στη χώρα.

Ακόμα και χώρες με έντονη λογοκρισία όπως η Κίνα και η Αίγυπτος δεν μπορούν να αποφύγουν το Facebook με αποτέλεσμα ο ρόλος του να είναι εξαιρετικά σημαντικός ειδικά σε αυτές τις χώρες.

Αιγύπτος δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι το Facebook έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαδηλώσεις που τάραξαν τη χώρα τον περασμένο Απρίλιο.

Ο δημοσιογράφος κράτησε την ανωνυμία του καθώς φοβάται για τη ζωή του όμως οι χιλιάδες χρήστες του Facebook πήραν το θάρρος να οργανωθούν μέσα από την διαδικτυακή παλτφόρμα.

Στο Facebook group που σχετίζονται με «καλούς σκοπούς» και είναι υπέρ της ειρήνης και της δικαιοσύνης λαμβάνουν πολύ γρήγορα δημοσιότητας αν και κάποιοι κατηγορούν το site ότι προσφέρει «διαδηλώσεις του καναπέ».

Σίμος Κοσμετάτος
simosego@gmail.com
ΠΗΓΗ: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: