Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Πρωταθλητές του P2P οι Σουηδοί

Σχεδόν 700.000 Σουηδοί χρησιμοποίησαν σε τακτική βάση προγράμματα P2P διαμοιρασμού αρχείων, ενώ 38% των νέων συμμετείχαν σε τέτοιες, συχνά παράνομες, δραστηριότητές.

«Περισσότερο από το ένα τρίτο των αντρών ηλικίας 16 έως 24 ετών, χρησιμοποίησαν κάποιο πρόγραμμα P2P, το πρώτο τρίμηνο του 2008» αναφέρει η μελέτη της στατιστικής υπηρεσίας της Σουηδίας. «Στο σύνολο του πληθυσμού, η αναλογία είναι ένας στους δέκα χρήστες Ίντερνετ».

Παράλληλα, ο αριθμός των γυναικών που χρησιμοποιούν προγράμματα P2P είναι περίπου ο μισός από αυτό των ανδρών. Η μελέτη δεν περιλαμβάνει συγκριτικά νούμερα χρήσης P2P σε άλλες χώρες, αναφέρει ωστόσο ότι η χώρα είναι η δεύτερη σε χρήση χώρα σε όλη την Ευρώπη, μετά τη Νορβηγία.

Η Σουηδία, πατρίδα του Pirate Bay, ενός από τα πιο γνωστά προγράμματα παράνομου κατεβάσματος ταινιών, μουσικής και βιντεοπαιχνιδιών, πρόσφατα ξεκίνησε να εφαρμόζει μέτρα περιορισμού της δραστηριότητας, εν μέσω κατηγοριών ότι έχει καταστεί το κέντρο της διαδικτυακής πειρατείας.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει προτείνει νέο νόμο που βασίζεται στην οδηγία της Ε.Ε. σχετικά με την πειρατεία και τα πνευματικά δικαιώματα, που θα καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό χρηστών που διακινούν υλικό στο Διαδίκτυο παράνομα. Ο νόμος, εφόσον τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο, θα υποχρεώνει τους παρόχους να δίνουν τις διευθύνσεις των χρηστών που χρησιμοποιούν τους υπολογιστές για να διακινούν πειρατικό υλικό.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: