Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Το Διαδίκτυο σκοτώνει το περιβάλλον!

Η χρήση του Internet ρυπαίνει όσο και η αεροπορική βιομηχανία

Δευτέρα, 12.01.09
Το Διαδίκτυο σκοτώνει το περιβάλλον!

Το Διαδίκτυο έχει γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τώρα όμως δεν γνωρίζαμε τον ακριβή αντίκτυπο που έχει η χρήση του στο περιβάλλον. Πρόσφατη όμως μελέτη του Ινστιτούτου Διαδικτυακών Μετρήσεων Γκάρτνερ κατέδειξε ότι οι ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση των υπηρεσιών Internet, με ανοδικές μάλιστα τάσεις, κατέχουν το ίδιο ποσοστό με τις αντίστοιχες από την αεροπορική βιομηχανία, καθώς ευθύνονται για το 2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η ρυπογόνος διάσταση του Διαδικτύου οφείλεται στην κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για οποιαδήποτε ηλεκτρονική δραστηριότητα, από την παρακολούθηση ενός βίντεο, την εύρεση πληροφοριών με τη χρήση κάποιας από τις δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης, ακόμη και από την απλή επίσκεψη σε μια ιστοσελίδα με ειδήσεις. Ενδεικτικά, τουλάχιστον 0,02 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά δευτερόλεπτο απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα με την απλή ανάγνωση μιας ιστοσελίδας, ενώ η πλοήγηση σε ιστοσελίδες με σύνθετα γραφικά, εικόνες και βίντεο εκτοξεύει την ποσότητα σε δεκαπλάσιο ποσοστό. «Αυτό συμβαίνει επειδή όταν κάποιος κάθεται στο σπίτι ή στο γραφείο του αναζητώντας πληροφορίες στον ψηφιακό κόσμο, τίθενται σε λειτουργία ενεργοβόρες βάσεις δεδομένων ακόμη και στην άλλη άκρη του κόσμου», εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Αλεξάντερ Ουίσνερ-Γκρος.

Η γεωμετρική αύξηση στη χρήση του Διαδικτύου επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων, ώστε να περιοριστεί η αρνητική επίδρασή του στο περιβάλλον, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής, και γι’ αυτό το λόγο παρουσίασε την ιστοσελίδα www.CO2stats.com. Στόχος του είναι η αφύπνιση της κοινής γνώμης αλλά και η ευαισθητοποίηση των παρόχων υπηρεσιών του Διαδικτύου, ώστε να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιφυλάξεις

Οι σκεπτικιστές ωστόσο είναι επιφυλακτικοί, καθώς θεωρούν πως η πρωτοβουλία του Ουίσνερ-Γκρος έχει ως στόχο περισσότερο την προσωπική του προβολή παρά την εξεύρεση λύσης. Ο ίδιος, πάντως, θεωρεί πως εφόσον ο μέσος χρήστης του Διαδικτύου αντιληφθεί το κόστος που έχουν οι διαδικτυακές δραστηριότητές του στο περιβάλλον, τότε οι μεγάλες εταιρίες θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον στρατηγική, ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες της αγοράς που διαμορφώνον ται όλο και περισσότερο από την περιβαλλοντική ατζέντα και απαιτούν την προώθηση «πράσινων» συσκευών και λογισμικού.

«Πράσινοι» χρήστες

Το Διαδίκτυο είναι ο καθρέπτης όσων το χρησιμοποιούν, αλλά παράλληλα διαμορφώνει και τις οικολογικές συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων. Αν θεωρήσουμε τη ρήση του Μάρσαλ ΜακΛούαν ότι «το μέσο είναι το μήνυμα» ως ενδεικτική, τότε το Internet μπορεί να γίνει το όχημα για έναν πιο «πράσινο» πλανήτη. Αυτό όμως προϋποθέτει την υιοθέτηση ενός κώδικα συμπεριφοράς από τους χρήστες του Διαδικτύου, ο οποίος θα διέπεται από αρχές όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και η αντιστάθμιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω των ιστοσελίδων που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα.

1. Μειώστε την κατανάλωση ενέργειας χρησιμοποιώντας υπολογιστές που πληρούν τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που έχει θέσει η Ε.Ε.

2. Μη χρησιμοποιείτε screen savers! Γνωρίζατε ότι η ενεργοποίησή τους καταναλώνει την ίδια ενέργεια που χρειάζεται ο υπολογιστής όταν είναι σε πλήρη λειτουργία;

3. Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή, τον εκτυπωτή, την οθόνη, όταν δεν τα χρησιμοποιείτε και μην τα θέτετε σε αναμονή.

4. Αν σκοπεύετε να αφήσετε τον υπολογιστή σας ανενεργό για 16 λεπτά, τότε καλύτερα να τον κλείνετε, αφού η ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του είναι περισσότερη από αυτή για την επανεκκίνησή του.

5. Επιλέξτε το προφίλ εξοικονόμησης ενέργειας στη λειτουργία του υπολογιστή σας.

- Περισσότερα στοιχεία στο http://www.energysavingtrust.org.uk, αλλά και σε εκατοντάδες άλλα sites.

Δεν υπάρχουν σχόλια: