Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Ανησυχητικές διαστάσεις της παιδοφιλίας

Το φαινόμενο της παιδοφιλίας στο διαδίκτυο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της παιδοφιλίας στο ελληνικό διαδίκτυο, όπως δείχνει έρευνα στην οποία καταγράφεται για πρώτη φορά ο τρόπος με τον οποίο παιδόφιλοι προσεγγίζουν ανήλικους.

Η πρώτη διαδικτυακή έρευνα για την ελληνική παιδοφιλία που πραγματοποιείται εδώ και τέσσερις μήνες από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κοινωνιολογίας Ευστράτιο Παπάνη, στηρίζεται στην δημιουργία δύο ψεύτικων προφίλ παιδιών, ενός αγοριού από την επαρχία κι ενός κοριτσιού από την Αθήνα ηλικίας 10 ετών που καλούν τους συνομιλητές τους σε προσωπική επικοινωνία.

Σύμφωνα με τους φοιτητές που συμμετέχουν στην έρευνα, από τα 100 άτομα που επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα, οι 15 συνέχισαν τη συνομιλία, παρ' όλο που μάθαιναν εξαρχής ότι μιλούσαν με ανήλικους. Από αυτούς τους 15, οι 12 παρουσίασαν παιδοφιλικά χαρακτηριστικά.

Η έρευνα έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι η πλειονότητα των ατόμων που εμφάνισαν παιδοφιλική συμπεριφορά ήταν άντρες ηλικίας περίπου 30 ετών, κάτοικοι αστικών κέντρων, με στόχο ως επί τω πλείστον ανήλικα κορίτσια.

Σημειώνεται ότι με νέο νόμο που τίθεται σε ισχύ, ποινικοποιείται για πρώτη φορά το grooming - διεθνής όρος για την προσέλκυση παιδιών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση μέσω κινητών και Ίντερνετ - και τιμωρείται με φυλάκιση δύο ετών.
ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: