Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Iός με εκατομμύρια ηλεκτρονικά «θύματα»

Στα ύψη έχει εκτοξευθεί ο αριθμός των υπολογιστών που έχουν μολυνθεί από τον ιό που είναι γνωστός σαν Conficker, Downadup ή Kido, ο οποίος μεταδίδεται από δίκτυα με χαμηλό δείκτη ασφαλείας, φορητές μνήμες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δεν είναι ενημερωμένοι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας ηλεκτρονικών αντιβιοτικών F-Secure ο αριθμός των Η/Υ που έχει μολυνθεί ξεπερνάει τα 9 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Η αλματώδης αύξηση στον αριθμό των θυμάτων – την προηγούμενη Πέμπτη ο αριθμός δεν ξεπερνούσε τα 2 εκατομμύρια – που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «απλά καταπληκτική» την τοποθετεί σε ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα των τελευταίων πέντε ετών.

Κύριοι στόχοι είναι σέρβερς που τρέχουν με Windows σε μικρές εταιρίες που δεν έχουν εγκαταστήσει τις αναβαθμίσεις ασφαλείας που κυκλοφόρησε η Microsoft τον Οκτώβριο, όποτε και εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος ιός. Όπως εκτιμά η F-Secure το 1/3 των ευπαθών συστημάτων δεν διαθέτουν την συγκεκριμένη αναβάθμιση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η προστασία απαιτεί την εγκατάσταση του Microsoft's MS08-067 patch.

Ο λόγος της πρωτοφανούς έκρηξης φαίνεται να είναι μια νέα αναβαθμισμένη εκδοχή του ιού που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τους δύο χάκερς που έγραψαν τον πρωτότυπο κώδικα.

Ο νέος ιός προσπαθεί να σπάσει τους κωδικούς των Η/Υ που βρίσκονται σε δίκτυο χρησιμοποιώντας την υπολογιστική δύναμη τους για να σπάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα απλούς κωδικούς όπως "admin", "password" ή "123456".

Σύμφωνα με τη Microsoft η μόλυνση έχει παρουσιαστεί σε διάφορες περιοχές. Τα περισσότερα θύματα εντοπίστηκαν στην Κίνα, την Ινδία, την Βραζιλία και τη Ρωσία.


ΠΗΓΗ: e-tipos.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: