Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Το Διαδίκτυο μας φέρνει πιο κοντά

Από την ανωνυμία της περασμένης δεκαετίας στα εμπλουτισμένα με προσωπικές πληροφορίες προφίλ χρηστών των κοινωνικών δικτύων του σήμερα, το Διαδίκτυο παρείχε πάντοτε τη δυνατότητα ανεύρεσης συντρόφου σε όσους είχαν τη διάθεση να εξερευνήσουν αυτές τις πτυχές του.

Το Διαδίκτυο, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό ένα ακόμη κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Λειτουργώντας είτε συμπληρωματικά, αλλά και ως αποκλειστικός δίαυλος σε κάποιες περιπτώσεις, παρέχει στους χρήστες νέους τρόπους επικοινωνίας, διαφορετικούς από τους παραδοσιακούς.

Οι συναισθηματικές σχέσεις είναι ένα από τα πεδία στα οποία το Διαδίκτυο ήρθε να προστεθεί ως εναλλακτικό κανάλι επικοινωνίας. Τα δωμάτια συζητήσεων, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό την ανωνυμία που παρείχαν στον χρήστη, γνώρισαν πολύ μεγάλη άνθιση και εξέλιξη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της νέας χιλιετίας, με όλα τα θετικά και αρνητικά που μπορεί να έχει μια τέτοια μορφή επικοινωνίας. Με την μετάβαση στο web 2.0 και τον εμπλουτισμό της γραπτής επικοινωνίας με εικόνα και ήχο, η ανωνυμία έχει πλέον δώσει τη θέση της στην ταυτοποίηση του χρήστη, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια στη… φαντασία του συνομιλητή.

Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί έναν χρήστη, άντρα ή γυναίκα, στην αναζήτηση συναισθηματικής σχέσης στο Ίντερνετ; «Η μοναξιά, η έλλειψη σταθερού κοινωνικού κύκλου στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ένας από τους κύριους λόγους», εξηγεί η κ. Ευτυχία Παπατζανάκη, οικογενειακή σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, με τα απαιτητικά ωράρια, τους χαμένους χρόνους στις μετακινήσεις και την ψυχολογική και συναισθηματική φθορά που μπορεί να προκαλέσει η ζωή στη μεγαλούπολη, ευνοούν το Διαδίκτυο στο να καταστεί κανάλι επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων. «Όταν κάποιος γυρίζει αργά από τη δουλειά και δεν έχει το κουράγιο να βγει να διασκεδάσει, το Διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει ένα καταφύγιο από τη μοναξιά, ακόμη και για να φλερτάρει», προσθέτει η ίδια.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της υπηρεσίας Windows Live Messenger της Microsoft, το 70% των χρηστών της υπηρεσίας δήλωσαν ότι τη χρησιμοποιούν και για να φλερτάρουν, καθώς, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, δεν υπάρχει το άγχος της προσωπικής επαφής. Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν την επικοινωνία με Messenger για την αναζήτηση ερωτικής γνωριμίας, λέγοντας ότι έτσι έχουν περισσότερο χρόνο να σκεφτούν τι θα πουν και να δώσουν τις καλύτερες απαντήσεις.

Σε μια διαδικτυακή επικοινωνία που περιλαμβάνει μόνο τη χρήση του γραπτού λόγου, απουσιάζουν τα συναισθηματικά ερεθίσματα, τονίζει η κ. Παπατζανάκη. «Ακόμη και σε μια τηλεφωνική συνομιλία, καταλαβαίνουμε πράγματα από τον τόνο της φωνής και την χροιά του συνομιλητή. Στον γραπτό λόγο αντίθετα, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τέτοιες λεπτομέρειες που είναι σημαντικές για μια συζήτηση, ερμηνεύουμε πράγματα με βάση τα δικά μας κριτήρια, πόσο μάλλον όταν δεν έχουμε δει ποτέ ή συνομιλήσει με τον άλλο»...

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: