Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Η εξέλιξη των μηχανών αναζήτησης

Επιμέλεια: Παναγιώτης Αθανάσαινας
patha@kathimerini.gr

Η Google ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας υπηρεσίας πρόσβασης και αναζήτησης σε δημόσια δεδομένα, τα οποία μάλιστα θα προβάλλονται σε μορφή γραφήματος. Το εγχείρημα θα ξεκινήσει με στοιχεία πληθυσμού και ανεργίας στις ΗΠΑ, υπόσχεται όμως να διαθέσει πολύ περισσότερα δεδομένα στο μέλλον για αναζήτηση. Όπως είναι φυσικό, η κίνηση έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ειδικών, που θεωρούν τεράστιας σημασίας τη δυνατότητα αναζήτησης και οπτικοποίησης συγκεντρωτικών δεδομένων.

Τα πρώτα δεδομένα πρόερχονται από τις υπηρεσίες Στατιστικής Εργασίας και Πληθυσμού, αν και όπως ανακοινώνει η εταιρεία, υπάρχουν πολλές ακόμη πηγές και πολλά ακόμη δημόσια στοιχεία που προσφέρονται για αναζήτηση. Η τεχνολογία οπτικοποίησης των δεδομένων ονομάζεται Trendanalyzer, κατασκευασμένη από την Gapminder, εταιρεία που η Google φυσικά φρόντισε να εξαγοράσει εδώ και δύο χρόνια.

Ελπίδα αναλυτών και επιστημόνων είναι η Google να μπορέσει να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα δημόσια δεδομένα μπορεί. Ταυτόχρονα, πολλοί δε θεωρούν σύμπτωση το γεγονός ότι το νέο εργαλείο της Google ανακοινώθηκε την ίδια μέρα που το πολύ αναμενόμενο Wolfram Alpha, μια νέα πρωτοποριακή μηχανή αναζήτησης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: