Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Η νέα ανάγνωση Kύριε εκδότα, είναι το kindle απειλή για το βιβλίο;

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗ
Αν τσεκάρεις σήμερα στο amazon.com πόσο στοιχίζει ένα kindle (ηλεκτρονικό βιβλίο στα ελληνικά), θα διαπιστώσεις πως δεν μπορείς να βρεις ούτε ένα καινούργιο - μόνο μεταχειρισμένα. Το τρομερό αυτό gadget, που στη μνήμη του χωράει εκατοντάδες βιβλία και σου επιτρέπει να διαβάζεις όλα τα μεγάλα περιοδικά και τις εφημερίδες, έχει σαρώσει στον υπόλοιπο κόσμο, και κυρίως στην Αμερική. Παρόμοια είναι η κατάσταση και με το Sony E Reader. Ρωτήσαμε έξι εκδοτικούς οίκους τι πιστεύουν για το ηλεκτρονικό βιβλίο και πώς προετοιμάζονται για την έλευσή του.
Επανάσταση αλλά και απειλή βλέπει ο Θάνος Ψυχογιός από τις εκδόσεις Ψυχογιός, δηλώνοντας πως: «Το kindle 2 αποτελεί επανάσταση στην παραδοσιακή μορφή του βιβλίου από το Γουτεμβέργιο (1460). Είναι βέβαιο ότι θα διευρύνει το αναγνωστικό κοινό αλλά και θα αποσπάσει μεγάλο μερίδιο από το έντυπο βιβλίο. Πρώτα τα βιβλιοπωλεία και αργότερα οι εκδότες θα δεχτούμε μεγάλη πίεση από το kindle 2 και τις άλλες ηλεκτρονικές μορφές διανομής και ανάγνωσης του βιβλίου».
Ο Αργύρης Καστανιώτης από τις εκδόσεις Καστανιώτη είναι ήδη έτοιμος για τη νέα πρόκληση.«Οι συσκευές ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων με το ηλεκτρονικό χαρτί δίνουν στον αναγνώστη όλες τις ευκολίες που προσφέρει το ψηφιακό μέσο για τη διακίνηση και διαχείριση της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης του, προσπαθώντας να προσομοιώσουν την αίσθηση του τυπωμένου κειμένου. Τα βιβλία των εκδόσεών μας εδώ και χρόνια στοιχειοθετούνται ψηφιακά. Την περίοδο αυτή ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα έκδοσης παλαιότερων και νεότερων τίτλων μας σε μορφή αναγνώσιμη από τις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης». Το ίδιο και οι εκδόσεις Πατάκη, αφού, όπως μας λέει η Άννα Πατάκη, «Το kindle, η συσκευή ανάγνωσης που διατίθεται μόνο στις ΗΠΑ αποκλειστικά μέσω του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου amazon.com, είναι πια συνώνυμο του πρώτου επιτυχημένου e-book, καθώς του έδωσε "σάρκα και οστά", φέρνοντας πωλήσεις που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Πριν από δέκα χρόνια λέγαμε στις εκδόσεις Πατάκη ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι ήδη παντού και ακόμη πουθενά, σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να ψηφιοποιήσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του καταλόγου μας, ενώ αυτό που μας απασχολεί κυρίως σ' αυτήν τη φάση είναι το πλαίσιο στο οποίο το ηλεκτρονικό βιβλίο μπορεί να υπάρχει με ασφάλεια και σε αρμονία με την υπάρχουσα αγορά του βιβλίου».
Το συντονιστή των εκδοτικών τμημάτων στα Ελληνικά Γράμματα Γιάννη Καραχάλιο τον ενδιαφέρει περισσότερο να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των αναγνωστών βιβλίου παρά το ποιο από τα δύο θα υπερισχύσει: «Δεν μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε φοβικά κάθε ανθρώπινη κατάκτηση. Είναι μια μεγάλη πρόοδος που οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε στην κατεύθυνση της μαζικής διεύρυνσης των αναγνωστών. Ειδικά στο χώρο μας, με το μεγάλο πρόβλημα αναγνωσιμότητας που παρουσιάζει. Το βιβλίο, στην παραδοσιακή μορφή του, θα συνυπάρξει με το ηλεκτρονικό. Το μερίδιο του τελευταίου ασφαλώς και θα αυξηθεί (π.χ. στις ΗΠΑ από 2% του συνολικού κύκλου εργασιών που είναι σήμερα προβλέπεται να φτάσει στο 15-20% την επόμενη πενταετία). Το ζητούμενο για όλους μας είναι να αυξηθεί θεαματικά ο συνολικός αριθμός των αναγνωστών βιβλίου». Ο Νίκος Μεγαπάνος από τις εκδόσεις Ωκεανίδα βλέπει ένα ντόμινο αλλαγών αφού, «όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, θα αλλάξει εκ βάθρων ό,τι κάνουμε μέχρι σήμερα. Θα την "ακούσουν" οι τυπογράφοι, οι βιβλιοπώλες, οι εκδότες και οι συγγραφείς. Μιλάμε για την επόμενη πενταετία. Η πρόοδος είναι απειλή. Προτιμώ να το λέω "ευκαιρία". Τα βιβλία είναι ήδη ψηφιοποιημένα πριν τυπωθούν. Άλλες κινήσεις: προσπαθώ και εγώ να καταλάβω, διαβάζω και αναρωτιέμαι». Τέλος, ο Άρης Μαραγκόπουλος από τις εκδόσεις Τόπος βλέπει πως το έντυπο βιβλίο θα υπάρχει πάντα, αν και το e-book έχει το μέλλον με το μέρος του: «Το ηλεκτρονικό βιβλίο, όπως είναι δεμένο με το Διαδίκτυο, έχει όλο το μέλλον με το μέρος του. Βεβαίως, ισχύει και η άποψη που λέει ότι το έντυπο βιβλίο είναι ακριβώς σαν τα πιρούνια· ό,τι και αν έχει επινοήσει η τεχνολογία ούτε εκείνο ούτε αυτά αλλάζουν δραστικά. Θα υπάρχουν πάντα, στο βαθμό που η χρήση τους καθορίζει την πολιτισμική μας επιβίωση. Ωστόσο, στο βαθμό που το παρόν μας είναι ηλεκτρονικό είναι και το μέλλον μας. Ηλεκτρονικά γράφουμε, ηλεκτρονικά διαβάζουμε στο Διαδίκτυο, ηλεκτρονικά τυπώνουμε, ηλεκτρονικά επικοινωνούμε. Οπότε είναι απλώς αστείο να θεωρούμε την ψηφιοποίηση απειλή. Εκτός αν θεωρούμε απειλή (ακόμα;) και τους υπολογιστές. Μια ματιά στο site του Τόπου (www.toposbooks.gr) πείθει για τη δική μας ευνοϊκή στάση απέναντι στο θέμα».
ΠΗΓΗ: lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: