Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Συμφωνική ορχήστρα από τη YouTube

Σάρκα και οστά πήρε το φιλόδοξο σχέδιο της YouTube και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, για τη δημιουργία της πρώτης διαδικτυακής ορχήστρας που θα απαρτίζεται από 96 ταλαντούχους μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο και τα κονσέρτα της θα μεταδίδονται μέσω της διαδικτυακής τοποθεσίας YouTube.

Οι μουσικοί που επιλέχθηκαν τελικά για να συμμετέχουν στην Youtube Symphony Orchestra συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη όπου πραγματοποίησαν πρόβες δύο μόλις ημερών, για να παρουσιάσουν χθες στο Κάρνεγκι Χολ ένα τρίωρο κονσέρτο υπό τη διεύθυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου μαέστρου Μάικλ Τίλσον Τόμας.

Στόχος ήταν το ρεπερτόριο, το οποίο ήταν ένα ποτ-πουρί από μέρη και αποσπάσματα 15 έργων απ’ όλο τον κόσμο, να έχει διεθνή χαρακτήρα, όπως εξήγησε ο κ. Τόμας στην εναρκτήρια ομιλία του. Οι μουσικοί προέρχονται από 30 χώρες και έχουν εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο, γεγονός που έδωσε το έναυσμα για διαμόρφωση ενός όσο το δυνατόν πιο πολυπολιτισμικού προγράμματος, τόνισε ο μαέστρος.

Η ιδέα της συγκέντρωσης μουσικών –όχι απαραίτητα επαγγελματιών– απ’ όλο τον κόσμο και η παρουσίαση ενός «παγκοσμιοποιημένου» κονσέρτου με δύο μόλις ημέρες πρόβας αποτελεί αναμφίβολα ένα πρωτοποριακό εγχείρημα. Ας ελπίσουμε, αναφέρουν οι The New York Times, ότι θα η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει θεσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: