Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Στο στόχαστρο της ΕΕ τα κοινωνικά δίκτυα

Στην επιβολή φραγμών στη λειτουργία των κοινωνικών δικτύων, τύπου Facebook, είναι διατεθειμένες να προβούν οι ευρωπαϊκές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Πρόκειται για τα πρώτα μέτρα που εξαγγέλλουν οι ευρωπαϊκές αρχές με στόχο την εποπτεία των «ανοιχτών» κοινωνικών δικτύων που στο κυνήγι του κέρδους συχνά δεν σέβονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Οι εποπτικές αρχές κρίνουν ότι πρέπει να επιβληθούν κανονισμοί όσον αφορά στα δεδομένα που παρέχονται σε τρίτα μέρη, τα οποία στηρίζουν τις υπηρεσίες τους στην υφιστάμενη πλατφόρμα των κοινωνικών δικτύων. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι οι εταιρείες αυτές πρέπει να συμμορφώνονται με την αυστηρή Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων έστω και αν εδρεύουν εκτός Ευρώπης.

Προειδοποιούν, ταυτόχρονα, ότι πολλές εταιρείες μάρκετινγκ έχουν στραφεί σε νέες μορφές «κοινωνικών μέσων» προκειμένου να προσελκύουν καταναλωτές. Δεδομένης της αυξανόμενης σπουδαιότητας των εφαρμογών που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, οι κανόνες πρέπει να αποτελέσουν «έναν οδικό χάρτη για τη μελλοντική τους δραστηριότητα», επισημαίνει ο Τζεφ Τσέστερ, υποστηρικτής των προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ. «Οι χρήστες δεν γνωρίζουν ποιες πληροφορίες συλλέγονται και πώς αυτές χρησιμοποιούνται από τρίτα μέρη», τονίζει.

ΠΗΓΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: