Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού: Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου - Νέος δικτυακός κόμβος

Το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού (ΙΜΕ) ανακοίνωσε ότι σχεδίασε το www.egeonet.gr, την "Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου", έναν δικτυακό κόμβο που παρουσιάζει την ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον των νησιών του Αιγαίου, από την Προϊστορία μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στόχος του κόμβου είναι να φέρει σε επαφή το ελληνικό αλλά και το διεθνές κοινό με την ιστορική, πολιτισμική και περιβαλλοντική φυσιογνωμία του Αιγαίου και συγχρόνως να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους πρόκειται να επισκεφθούν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά το καλοκαίρι.

Ο κόμβος περιλαμβάνει λήμματα που παρουσιάζουν, με απλό και κατανοητό τρόπο, τόσο την ιστορία και τον πολιτισμό των μεμονωμένων νησιών, όσο και ευρύτερα ζητήματα ιστορικού και πολιτισμικού χαρακτήρα, όπως η ναυτιλία, η πειρατεία, η αρχαιολογία του Αιγαίου, ο λαϊκός πολιτισμός και η δημογραφία. Επίσης, παρουσιάζονται λήμματα που αφορούν τόσο τη σημερινή κοινωνία και οικονομία των νησιών, όσο και το φυσικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική, το οικοσύστημα και τη γεωλογία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μέσα από το www.egeonet.gr ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί για τα φεστιβάλ, τις αθλητικές ομάδες, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα πανηγύρια και τις γιορτές που διοργανώνονται, τις εφημερίδες, τους τηλεοπτικούς και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τους παραδοσιακούς οικισμούς ή τα φυσικά μνημεία. Ο κόμβος λειτουργεί επίσης ως πύλη (portal) του Διαδικτύου που συλλέγει, ταξινομεί και περιγράφει διαδικτυακούς τόπους (websites) οι οποίοι ασχολούνται με την ιστορική και πολιτισμική φυσιογνωμία του Αιγαίου, καθώς και με το φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημά του.

Ο κόμβος www.egeonet.gr αναπτύχθηκε από το επιστημονικό δυναμικό του ΙΜΕ και από εξωτερικούς συνεργάτες και παρουσιάζεται σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Υλοποιήθηκε από το ΙΜΕ με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ' ΚΠΣ.
ΠΗΓΗ: express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: