Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009

Μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς στο διαδίκτυο

Η Unesco και η Google κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για να ανεβάσουν στο διαδίκτυο τα φυσικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά επίσης, αργότερα, ντοκιμαντέρ και πολιτιστικά μνημεία που έχουν καταχωρηθεί από την Unesco.

Η συμφωνία επιτρέπει σε πρώτο χρόνο στους διαδικτυακούς επισκέπτες να περιηγούνται σε 19 από τα 890 φυσικά ή αρχιτεκτονικά μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Unesco. Αυτά τα πρώτα μνημεία βρίσκονται στην Ευρώπη και περιλαμβάνουν τις Βερσαλλίες, το ιστορικό κέντρο της Πράγας και την ιστορική πόλη Καθέρες της Ισπανίας.
"Αυτή η συνεργασία με την Google μας επιτρέπει να κάνουμε προσβάσιμα μέσω του διαδικτύου αυτά τα μνημεία, να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση και να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή στην διατήρηση αυτών των θησαυρών", αναφέρει η νέα γενική διευθύντρια της Unesco, η βουλγάρα Ιρίνα Μπόκοβα, στην ανακοίνωση. Άλλα μνημεία, στα οποία η πρόσβαση είναι δύσκολη, θα φωτογραφηθούν στην συνέχεια και θα ανέβουν στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την Unesco.
Έπειτα η Unesco και η Google θα συνεργαστούν για να ανεβάσουν κάρτες, κείμενα και βίντεο σχετικά με την κληρονομιά του ντοκιμαντέρ από το αρχείο του Memoire du Monde ή με γλώσσες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: