Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Το πολύγλωσσο Διαδίκτυο

Εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη δυσκολεύονται στην πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο εφόσον είναι υποχρεωμένοι να γράφουν τις διευθύνσεις σε μια γλώσσα την οποία δεν γνωρίζουν. Ο εφιάλτης αυτός τελειώνει εφέτος, με την έλευση των πρώτων διαδικτυακών διευθύνσεων που θα γράφονται με μη λατινικούς χαρακτήρες.


Η Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης (ΙCΑΑΝ) δέχεται από τον περασμένο Οκτώβριο αιτήσεις για την έγκριση μη λατινικών χώρων ανωτάτου επιπέδου ή ΤLD- το τμήμα της διεύθυνσης που ακολουθεί την τελευταία τελεία. Οι πρώτοι εθνικοί χώροι- «ομόλογοι» του gr- θα βγουν στον ιστοχώρο στις αρχές του 2010. Ως τώρα 12 χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν έξι διαφορετικές γραφές έχουν υποβάλει αιτήσεις δίνοντας μια πρόγευση της μελλοντικής εικόνας του Διαδικτύου.


Ο πρώτος αραβικός χώρος θα ανήκει μάλλον στην Αίγυπτο, ενώ η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για την κατοχύρωση διευθύνσεων, γραμμένων στο κυριλλικό αλφάβητο, στο νέο της εθνικό ΤLD. Παρ΄ ότι «αόρατη» για πολλούς χρήστες, η αλλαγή είναι καθοριστική για το μέλλον του Παγκόσμιου Ιστού. Σήμερα το λατινικό αλφάβητο κυριαρχεί στο Διαδίκτυο, σύντομα όμως θα δούμε τα κινεζικά να καταλαμβάνουν τη θέση της γλώσσας που χρησιμοποιείται περισσότερο, ενώ ο αριθμός των χρηστών αυξάνεται ταχύτατα σε άλλες περιοχές με διαφορετικές γραφές, όπως η Μέση Ανατολή ή η Ινδία.
Πηγή:   
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=308034&ct=33&dt=06/01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: