Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Ηλεκτρονικό τρισδιάστατο βιβλίο

Ονομάζεται Εlectronic Ρopable book και, όπως μαρτυρεί το όνομά του, πρόκειται για ένα «τρισδιάστατο» βιβλίο υψηλής τεχνολογίας το οποίο αποτελεί το νέο εγχείρημα των ειδικών της ερευνητικής ομάδας Ηigh-Low Τech του Μedia Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης. 



Το φουτουριστικό βιβλίο έχει ενσωματωμένο στις σελίδες του έναν μικροεπεξεργαστή, ο οποίος μεταμορφώνει τις κλασικές λαβές, που φέρουν τα συγκεκριμένα βιβλία, και στοχεύουν στην κίνηση κάποιων τμημάτων τους, σε διακόπτες φωτός και αισθητήρων. Με τον τρόπο αυτόν στο άγγιγμα του αναγνώστη οι χάρτινες σελίδες «ζωντανεύουν», προσφέροντας φωτεινά ερεθίσματα με τη βοήθεια φωτοδιόδων (LΕD), ηχητικά εφέ ή ακόμη και την αίσθηση της δόνησης. 


Για τη δημιουργία του διαδραστικού εντύπου, οι μηχανολόγοι μηχανικοί Ζι Κι και Λία Μπίτσλι χρησιμοποίησαν αγώγιμες βαφές και υφάσματα, σε συνδυασμό με μαγνητικά μέρη τα οποία είχαν ρυθμιστεί ώστε να ανταποκρίνονται στο ειδικά διαμορφωμένο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα. 

« Η καινοτομία του Εlectronic Ρopable book βασίζεται στις νέες χρήσεις διαθέσιμων πρώτων υλών » υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Το σίγουρο είναι ότι αν ποτέ κυκλοφορήσει ένα τέτοιο παιδικό βιβλίο στην αγορά θα γίνει ανάρπαστο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: