Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Δικτυωθείτε κοινωνικά με το Buzz

Ευνοημένη των ιντερνετικών αναζητήσεων αλλά ριγμένη της κοινωνικής δικτύωσης, η Google επιχειρεί να μπει σφήνα στην εντυπωσιακή επιτυχία ιστοχώρων όπως οι Facebook και Twitter με όχημα το Google Buzz (www.google.com/buzz). Λόγος για ένα νέο social networking εργαλείο το οποίο η εταιρεία των Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ ενσωματώνει, αρχής γενομένης από τις 9 Φεβρουαρίου, αυτόματα σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail.

Οσοι χρήστες του Gmail δεν το έχετε πάρει ακόμη χαμπάρι, θα το βρείτε «κοτσαρισμένο» σε περίοπτη θέση, ακριβώς κάτω από την επιλογή «Εισερχόμενα» στο πάνω-αριστερό μέρος της ηλεκτρονικής ταχυδρομικής θυρίδας σας.
Κινούμενο στα χνάρια του Facebook, το Buzz, αφού πρώτα ενεργοποιηθεί από τον ίδιο τον χρήστη, του επιτρέπει να συντάσσει (και να τροποποιεί κατά το δοκούν) με αφετηρία ένα βασικό προσωπικό προφίλ («για το οποίο μπορεί να γίνει αναζήτηση δημόσια στον Ιστό»), λίστες με ακολούθους (πρόκειται για τα άτομα που αυτός επιλέγει να παρακολουθεί καθώς και εκείνα στα οποία επιτρέπει να τον παρακολουθούν) και να προβαίνει σε πάσης φύσεως αναρτήσεις (γραπτών μηνυμάτων, συνδέσμων, οπτικοακουστικών αρχείων, status updates κ.ά.).
Σημειώνεται πως ο κυβερνοναύτης καλείται να επιλέξει εάν οι εν λόγω λίστες επαφών καθώς και οι αναρτήσεις του θα είναι δημόσιες (προσπελάσιμες από όλους τους χρήστες του Buzz καθώς και από τη μηχανή αναζήτησης της Google) ή ιδιωτικές (ορατές μόνο από αριθμό επιλεγμένων φίλων).
Συνδυάζει υπηρεσίες
Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει υπό την ίδια ψηφιακή σκέπη όλα όσα «ζει» σε άλλους «συνδεδεμένους ιστότοπους» (επί του παρόντος, τους: Picasa, Flickr, Google Talk, Google Reader και Twitter). Απαξ και προχωρήσει σε μια τέτοιου είδους κίνηση, η εκτός Gmail καθημερινότητά του (επί παραδείγματι, οι αναρτήσεις στο Twitter, το ανέβασμα φωτογραφιών σε Flickr και Picasa κ.ά.) εισάγεται αυτόματα υπό μορφή δημοσιεύσεων στον χώρο του Buzz. Παράλληλα, οι χρήστες της υπηρεσίας είναι σε θέση να σχολιάζουν ο ένας τις αναρτήσεις του άλλου. Σημειωτέον πως το Google Buzz προσφέρει τις υπηρεσίες του και μέσω κινητού τηλεφώνου (σε συσκευές iPhone και Nexus One).

Στην ουσία, αυτό που προσπαθεί να κάνει η Google είναι να εκθρονίσει το Facebook ακολουθώντας συνταγή Microsoft. Ενδεικτικά, όπως η Microsoft κατόρθωσε προ δεκαετίας να κατατροπώσει τον browser της Netscape ενσωματώνοντας τον Internet Explorer στα Windows, έτσι και η Google δοκιμάζει τώρα να κλέψει λίγη από τη δόξα του «φατσοβιβλίου» εισάγοντας υπηρεσίες social networking στο Gmail. Η διαφορά με τότε είναι πως ο νέος ανταγωνιστής (το Facebook εν προκειμένω) πλέον παραείναι μεγάλος (μόλις έσπασε το φράγμα των 400 εκατ. χρηστών) για να κατατροπωθεί.
Διεκδικεί μερίδιο της αγοράς βασιζόμενη στο gmail 
Ο,τι δεν κατάφερε η Google τα τελευταία έξι χρόνια μέσω του δικού της social network, Orkut, καθώς και μέσω της microblogging υπηρεσίας Jaiku (να καρπωθεί ένα σεβαστό μερίδιο της ακμάζουσας αγοράς κοινωνικής δικτύωσης), επιδιώκει να επιτύχει τώρα «διά της πλαγίας οδού», εκμεταλλευόμενη μια ήδη υπάρχουσα, πλούσια και ολόδική της βάση πελατών, αυτή του Gmail, το οποίο τον περασμένο Δεκέμβρη προσέλκυσε 176,5 εκατ. μεμονομένες επισκέψεις.

Καταγγελίες για παραβίαση της ιδιωτικότητας 
Δεν πρόλαβε καλά καλά το Google Buzz να προσγειωθεί στον Ιστό (ουρανοκατέβατο και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια beta έκδοση, όπως συνηθίζεται) κι άρχισαν να πέφτουν βροχή οι καταγγελίες για κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών του Gmail.

Οι λόγοι περιγράφονται καθαρά στην «Πολιτική Απορρήτου» της υπηρεσίας, η οποία, μεταξύ άλλων, «ενδέχεται να επιλέξει αυτόματα για εσάς μερικά άτομα για παρακολούθηση, με βάση τα άτομα με τα οποία συζητάτε και ανταλλάσσετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συχνότερα» ή «να προτείνει σε άλλους χρήστες να σας παρακολουθούν αυτόματα» ενώ την πρώτη φορά που κάποιος προβεί μέσω κινητού τηλεφώνου σε μια ανάρτηση σχετική με τη «γύρω περιοχή», «η πληροφορία της τοποθεσίας του θα συλλεχθεί από την Google και θα εμφανιστεί σε άλλους χρήστες».
Πάντως, όποιος θέλει να ξεφορτωθεί το Buzz, μπορεί. Aρκεί να κάνει scroll down μέχρι τη βάση της σελίδας του Gmail του και να κλικάρει πάνω στην επιλογή «Απενεργο ποίηση buzz».

Δεν υπάρχουν σχόλια: