Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

«Πέντε καινοτομίες του μέλλοντος για μια απλούστερη ζωή»

Ποιες είναι οι καινομίες του μέλλοντος, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της λίστας «Πέντε στα Πέντε» της IBM -της διάσημης εταιρείας πληροφορικής- θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν προς το καλύτερο τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται, ζουν και διασκεδάζουν;

Οι ενδιαφέρουσες προβλέψεις της ΙΒΜ στηρίζονται στις τάσεις της αγοράς και της κοινωνίας, καθώς και των αναδυόμενων νέων τεχνολογιών και είναι οι ακόλουθες:

1. Ηλιακές τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας θα ενσωματωθούν στην άσφαλτο, τα πεζοδρόμια, τα χρώματα, τις στέγες και τα παράθυρα: Την επόμενη πενταετία η ηλιακή ενέργεια θα αποτελεί μια σχετικά φθηνή επιλογή που ο καθένας θα μπορεί να αξιοποιήσει στο σπίτι του ή το γραφείο του, καθώς και στους δημόσιους χώρους.

2. Ο καθένας θα έχει μια γενετική «κρυστάλλινη μπάλα» πρόβλεψης της υγείας του με βάση το DNA του: Μέσα στην επόμενη πενταετία, οι γιατροί θα μπορούν να σχεδιάζουν για τον ασθενή τους έναν «γενετικό χάρτη», που θα περιγράφει τους ιδιαίτερους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένη η υγεία καθενός και τα πιθανά μελλοντικά προβλήματα ασθενειών, καθώς και τι μπορεί και πρέπει να γίνει προληπτικά γι' αυτά. Ο χάρτης θα βασίζεται σε ανάλυση του DNA και δεν θα κοστίζει πάνω από 200 δολάρια.

3. Ο καθένας θα μιλά στο διαδίκτυο… και αυτό «θα του απαντά»: Η πλοήγηση στο ίντερνετ θα αλλάξει διάσταση στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς ο χρήστης θα μπορεί να «σερφάρει» χωρίς χέρια, αλλά απλώς χρησιμοποιώντας τη φωνή του, Η νέα τεχνολογία -που είναι ήδη διαθέσιμη- θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι δημιουργούν και ανταλλάσσουν πληροφορίες, με τη χρήση λόγων αντί κειμένων. Έτσι, όσο η φωνή αντικαθιστά σταδιακά το κείμενο, το Ίντερνετ θα γίνεται ακόμα ευκολότερο στη χρήση του - σαν τηλεφώνημα! - μόνο που η συνομιλία θα γίνεται  με το Διαδίκτυο.

4. Θα εμφανισθούν οι προσωπικοί βοηθοί για τα ψώνια: Οι καταναλωτές σε λίγο καιρό θα πάψουν να ταλαιπωρούνται στα καταστήματα δοκιμάζοντας λάθος νούμερο ρούχα ή αναζητώντας απεγνωσμένα κάποιον υπάλληλο για να τους εξυπηρετήσει. Ούτε θα χρειάζεται η επιτόπια επιδοκιμαστική ματιά ενός φίλου ή συγγενούς ότι το ρούχο που ετοιμάζεται κανείς να αγοράσει, του πάει μια χαρά. Μέσα στην επόμενη πενταετία τα δοκιμαστήρια και άλλοι χώροι θα είναι εφοδιασμένα με «ψηφιακούς βοηθούς»: ο καταναλωτής θα αγγίζει μια οθόνη και ένας φωνητικός ηλεκτρονικός υπάλληλος θα βοηθά τον υποψήφιο αγοραστή να διαλέξει ρούχα ή άλλα προϊόντα ή να αλλάξει αυτό που μόλις διάλεξε. Ο πελάτης θα μπορεί ακόμα να παίρνει ψηφιακές πόζες του εαυτού του με τα διάφορα ρούχα ή άλλα προϊόντα που δοκιμάζει ηλεκτρονικά και να στέλνει τις φωτογραφίες με κινητό ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε συγγενείς και φίλους για να του πουν τη γνώμη τους.

5. Η αφηρημάδα θα γίνει μια μακριά ανάμνηση: Μέσα στην επόμενη πενταετία, θα γίνει πολύ ευκολότερο να μην ξεχνάει κανείς απλά καθημερινά πράγματα που θα έπρεπε να συμβούν. Κι αυτό θα συμβεί γιατί οι λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής θα μπορούν να καταγράφονται, να αποθηκεύονται, να αναλύονται και να επιστρέφονται σε σας, όταν και όπου τις χρειάζεστε, τόσο από φορητές όσο και από επιτραπέζιες «έξυπνες» συσκευές. Για να γίνει όμως αυτό εφικτό, μικρόφωνα και κάμερες θα πρέπει να καταγράφουν συνομιλίες και καθημερινές δραστηριότητες. Οι συλλεγόμενες πληροφορίες θα αποθηκεύονται σε έναν προσωπικό υπολογιστή, όπου θα αναλύονται, ώστε στη συνέχεια ο κάτοχος της συσκευής να έχει πρόσβαση σε αυτές!

Πηγή: ΑΠΕ  -  Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

1 σχόλιο:

patatahooligan είπε...

Εγώ γιατί δε νιώθω καθόλου ωραία στη σκέψη όσον διάβασα; Νομίζω είναι ελεϊνό να γίνουμε τόσο εξαρτημένοι στην τεχνολογία, λες και δεν είμαστε ήδη αρκετά.