Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Κίνδυνος κατάθλιψης στους εφήβους από την έκθεση στα ηλεκτρονικά μέσα

Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης ή απασχόληση με βιντεοπαιχνίδια μπορεί να οδηγήσει τους εφήβους σε κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών από τη συνεχή επίδραση των ηλεκτρονικών μέσων.

Σε έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, υπό τον Μπράιαν Πρίμακ, εξετάστηκαν χιλιάδες εφήβοι, που δεν είχαν εμφανίσει κατάθλιψη το 1995, πριν εμφανιστούν ευρέως το Ίντερνετ και τα DVD, αλλά επτά χρόνια μετά, όταν οι συμμετέχοντες ήταν πια 22 ετών κατά μέσο όρο, το 7,4% είχε εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι έφηβοι ανέφεραν ότι κάθε μέρα κατά μέσο όρο παρακολουθούσαν 2,3 ώρες τηλεόρασης, άκουγαν 2,34 ώρες ραδιόφωνο και 0,4 ώρες έπαιζαν παιχνίδια στον υπολογιστή. Οι ώρες αυτές απώθησαν τα παιδιά από άλλες ωφέλιμες δραστηριότητες, όπως η άθληση, οι παρέες, το διάβασμα κ.α., που προστατεύουν από την κατάθλιψη.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι κοπέλες και νεαρές γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σχέση με τους νεαρούς, όταν αφιερώνουν τον ίδιο χρόνο στα ηλεκτρονικά μέσα. Σύμφωνα με την έρευνα, η κατάθλιψη, που συχνά σχετίζεται με την τρίτη ηλικία, στην πραγματικότητα αρχίζει στην εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Οι ερευνητές επίσης επισημαίνουν ότι η συχνή έκθεση στα ηλεκτρονικά μέσα μπορεί να ενθαρρύνει την επιθετικότητα, το άγχος, τις φοβίες και να παρεμποδίσει την ανάπτυξη της ταυτότητας του παιδιού, ενώ αν οι ώρες παρακολούθησης είναι νυκτερινές, τότε διαταράσσεται και η ικανότητα του ύπνου.

Πηγή: ΑΠΕ

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: