Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

«Με ρυθμούς χελώνας» η ηλεκτρονική ανάγνωση

Εστω και καθυστερημένα, οι συμπατριώτες μας άρχισαν να ανακαλύπτουν τα e-book readers, τα γκατζετάκια δηλαδή που μας επιτρέπουν να διαβάσουμε τα βιβλία μας ψηφιακά. Για την καθυστέρηση, φυσικά, δεν ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η -αποδεδειγμένα από επίσημες έρευνες υπαρκτή- έλλειψη ενημέρωσης των Ελλήνων γύρω από τα διάφορα πονήματα της σύγχρονης τεχνολογίας. Φταίει και το γεγονός ότι πολλά από αυτά αργούν πάρα πολύ να έρθουν ή δεν έρχονται και καθόλου στα καθ’ ημάς. Για παράδειγμα, τόσο το Kindle της Amazon όσο και το Reader 700 της Sony –ό,τι πιο εξελιγμένο στα φορητά συστήματα ανάγνωσης– δεν κυκλοφορούν ούτε αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα στην Ελλάδα. Προς το παρόν, το μεν πρώτο το χαίρονται αποκλειστικά και μόνο οι Αμερικανοί, όσο για το δεύτερο τιμά και την Αγγλία με την παρουσία του…

Παρ’ όλα αυτά όμως οι Ελληνες έχουν αρχίσει να επιδίδονται με ενθουσιασμό στο νέο αυτό «σπορ». Είτε παραγγέλνοντας κάποιες συσκευές μέσω Διαδικτύου είτε χρησιμοποιώντας την οθόνη του υπολογιστή τους είτε, τέλος, μέσω PDA κινητών, Blackberries και φυσικά του iPhone της Apple κερδίζουν σε χρόνο -το download δεν έχει… ουρές- χώρο -ψηφιακή βιβλιοθήκη- και φυσικά χρήμα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η μέση τιμή ενός βιβλίου στην Ελλάδα είναι 16 ευρώ. Το e-book, πάντως, που προτιμά το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, φιλοδωρώντας το με τα περισσότερα downloads είναι ο «Ερωτόκριτος». Αυτό υποστηρίζει στον ΕΤ η κυρία Λουκία Ταλιαδόρου, υπεύθυνη του project e-books της Digital Content, η οποία διαθέτει δωρεάν ελληνικά e-books (www.e-bookshop.gr). «Η ανάγνωσή τους από τους Ελληνες βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και οι εκδότες τώρα αρχίζουν να πειραματίζονται», λέει η κυρία Ταλιαδόρου, όμως «έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται και αυτό είναι το πρώτο βήμα. Είναι θέμα χρόνου να κατακτήσει και το ελληνικό κοινό. Μάλιστα, πιστεύω ότι εάν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση, το 2009 θα ήταν μια σημαντική χρονιά για τα e-books. Εμείς, πάντως, έχουμε ήδη κάνει την κίνηση και δεν το έχουμε μετανιώσει».

Στην προώθηση της ηλεκτρονικής ανάγνωσης συμβάλλουν και τα μικρά netbooks, με οθόνη μικρότερη των εννέα ιντσών τα οποία, σύμφωνα με όσα μας λέει ο κύριος Απόστολος Αποστολάκης, general manager του e-shop, «αυξάνουν συνεχώς τις πωλήσεις τους στην Ελλάδα. Μόνο μέσα στο Δεκέμβριο στο e-shop πουλήσαμε περί τα 1.000 μικρά laptop –το ακριβότερο (asus) δεν κοστίζει περισσότερο από €379, ενώ το φθηνότερο (acer) €238– και 250 smart phones, τα οποία φυσικά ενδείκνυνται για ανάγνωση». Και μάλιστα, ενώ γενικώς οι πωλήσεις του e-shop αυξάνονται ετησίως κατά 50%, όπως μας είπε ο κύριος Αποστολάκης, αυτές των μικροσκοπικών φορητών υπολογιστών άγγιξαν και το 100% μέσα σε ένα χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: