Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Βιβλιο: Ολόκληρη βιβλιοθήκη σε μέγεθος γκοφρέτας

της Kate Kellaway

Βρισκόμαστε αναμφίβολα στα πρόθυρα μεγάλων αλλαγών όσον αφορά τον τρόπο που διαβάζουμε, που αντιλαμβανόμαστε τη γραπτή αφήγηση και που προσδιορίζουμε το ίδιο το βιβλίο. ΗΠΑ και Ιαπωνία έχουν κάνει μεγάλα βήματα μπροστά – εμείς στην Ευρώπη είμαστε πιο συντηρητικοί βιβλιόφιλοι και δεν αποχωριζόμαστε εύκολα το χαρτί. Αυτό τον μήνα η Amazon βγάζει στην αγορά το Kindle 2 (μια εξελιγμένη εκδοχή φορητού ebook) το οποίο ίσως να κάνει τους βιβλιοφάγους σαν κι εμένα να αφήσουν κάτω τις βαριές τσάντες με τα βιβλία και να βαδίσουν ανάλαφρα στο μέλλον με ολόκληρη βιβλιοθήκη μέσα σε μια ασύρματη συσκευή μεγέθους γκοφρέτας.

Απευθείας στο κινητό

Στο μεταξύ, στην Ιαπωνία, τα μυθιστορήματα κινητού τηλεφώνου –τα mbooks ή «κεϊτάι σοσέτσου»– κάνουν θραύση. Μερικά είναι κανονικά μυθιστορήματα που «ανεβάζονται» σε κινητά, αλλά τα πιο αξιοπερίεργα είναι τα μυθιστορήματα –ως επί το πλείστον σχολικές νουβέλες– που γράφονται απευθείας στο κινητό από γοργοδάκτυλους νεαρούς και νεαρές και διαβάζονται από εκατομμύρια Γιαπωνέζους έφηβους. Γράφονται συνήθως σε μίνι-κεφάλαια, σε νεανική αργκό και διανθίζονται με εικόνες. Θα δούμε άραγε κάτι ανάλογο λίαν προσεχώς στις μικρές μας οθόνες;

Αν διαθέτετε ένα Apple iPhone, ήδη έχετε πρόσβαση, μέσω του δωρεάν προγράμματος Stanza, σε online βιβλιοπωλεία καθώς και σε 50.000 εκδόσεις που είναι ελεύθερες από κοπιράιτ. Η Κέιτ Πούλιντζερ, μια καταξιωμένη πεζογράφος σχεδιάζει να κυκλοφορήσει mbooks στη Βρετανία. Είναι λέκτορας νέων μέσων επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Μόντφορτ και ασχολείται από το 2001 με την ανάπτυξη νέων μορφών αφήγησης online. Θεωρεί το Ιντερνετ ιδεώδες για τη δημιουργικότητα γιατί «είναι απρόσωπο και παράξενα οικείο ταυτόχρονα». Ξέρει όμως ότι δεν συμμερίζονται όλοι τις απόψεις της. «Ο κύριος φόβος είναι ότι το βιβλίο θα εξαφανιστεί. Πιστεύω όμως ότι το βιβλίο θα υπάρχει πάντα για εκείνους που το αγαπούν».

Ο κόσμος φοβάται ότι θα χαθεί η εμπειρία της «μοναχικής καταβύθισης» στο διάβασμα, αλλά η Πούλιντζερ επιμένει: «Οι ιδέες μας για το τι είναι το διάβασμα θα αλλάξουν αναγκαστικά για να συμβαδίσουν με όσα συμβαίνουν στην ψηφιακή κουλτούρα». Εχει συνεργαστεί σε έργα που δίνουν μια γεύση για τις μελλοντικές δυνατότητες. Το «The Breathing Wall» είναι ένα αφήγημα που χρησιμοποιεί πρωτοποριακό λογισμικό. Φοράς ακουστικά και ένα μικρόφωνο που συλλαμβάνει τον ρυθμό της αναπνοής σου. «Οσο περισσότερο χαλαρώνεις, τόσο βαθύτερα μπαίνεις μέσα στην ιστορία. Είναι μια εξερεύνηση της “ψυχο-βιολογικής” σχέσης ανάμεσα στον συγγραφέα και τον αναγνώστη». Παραδέχεται ωστόσο ότι «για το 50% των ανθρώπων δεν λειτουργεί καθόλου – τους πιάνει εκνευρισμός».

Αυτόν τον μήνα το if:book (η ιστοσελίδα του Ινστιτούτου για το Μέλλον του Βιβλίου, με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο) εγκαινιάζει ένα πρότζεκτ με στόχο τα παιδιά της μέσης εκπαίδευσης, με 50 έργα multimedia. Ο τίτλος του προγράμματος τα λέει όλα: «Το Μουσείο της Ιστορίας και η Ιστορία του Μέλλοντος του Βιβλίου».


Δεν υπάρχουν σχόλια: