Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

O άνθρωπος μέσα στο Διαδίκτυο


 Οι αλλαγές στη ζωή μας θα εξεταστούν στο 1ο παγκόσμιο συνέδριο της επιστήμης του Ιστού στην Αθήνα

Του Παναγιωτη Aθανασαινα / patha@kathimerini.gr

Από τη στιγμή που το Διαδίκτυο -ο παγκόσμιος ιστός- απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα με τη χρήση και συμμετοχή ανθρώπων σε πολλές γωνιές του πλανήτη, απέκτησε καινές διαστάσεις, κοινωνικές, πολιτικές, πολιτισμικές. Η Επιστήμη του Ιστού, που δημιουργήθηκε μετά την ιλιγγιώδη επέκταση του Διαδικτύου, αποσκοπεί στην κατανόηση αυτών των αλλαγών. Επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Επιστήμης του Ιστού, που θα φιλοξενήσει το ΙΜΕ στις 18-20 Μαρτίου. Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Μητακίδης, μιλώντας για τις αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια, στάθηκε κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα και τις νέες πολιτικές διαδικασίες που αυτά γεννούν, στην επιχειρηματικότητα και την ασφάλεια και αξιοπιστία στις συναλλαγές μας, μέσω του Διαδικτύου.

Τα κοινωνικά δίκτυα

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στοιχείο των κοινωνικών δικτύων του Ιντερνετ αποτελεί το γεγονός ότι η ανάπτυξή τους ξεκίνησε από τους ίδιους τους χρήστες. «Τα κοινωνικά δίκτυα γεννήθηκαν από κάτω προς τα πάνω, δεν είναι προϊόν κάποιας εταιρείας και άλλαξαν το Διαδίκτυο ποικιλοτρόπως», εξηγεί ο κ. Μητακίδης. Πλέον, η κοινωνική δικτύωση στο Web έχει ξεπεράσει τον στενό κλοιό μιας περιορισμένης σε αριθμό ομάδας και αφορά τους χρήστες όλων των στρωμάτων και επιπέδων.

Οι λόγοι που θα κάνουν έναν χρήστη να συμμετέχει σε ένα κοινωνικό δίκτυο είναι πολλοί, κάποιοι από τους οποίους προϋπήρχαν ως μέρος της καθημερινότητας, όπως ο σχολιασμός σε κοινωνικό επίπεδο. Ο κ. Μητακίδης επισημαίνει ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή τέτοιων κοινωνιολογικών αναλύσεων. Ενα από τα πρώτα συμπεράσματα ωστόσο, που έχουν καταλήξει οι ερευνητές, είναι ότι τα δίκτυα αυτά φαίνεται να ισχυροποιούν τους λεγόμενους «ασθενείς δεσμούς» μεταξύ των ανθρώπων, εκείνων δηλαδή που αφορούν κοινωνικές σχέσεις έξω από την οικογένεια...


Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: