Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Φωτογραφίες με βαθμό

Οι ανά τον κόσμο φωτογράφοι, ερασιτέχνες και μη, μπορούν πλέον να έχουν μια αντικειμενική γνώμη για το αιώνιο ερώτημά τους: Αξίζουν τίποτε οι φωτογραφίες που τράβηξα, από αισθητική άποψη; Την απάντηση – ή μάλλον τη βαθμολογία – δίνει ένα νέο online σύστημα άμεσης και αυτόματης αξιολόγησης φωτογραφιών στο Ίντερνετ.

Φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Acuuine προκειμένου να βαθμολογηθεί

Απλώς «φορτώνετε» (upload) την ψηφιακή φωτογραφία σας στο νέο site ACQUINE (acquine.alipr.com) και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα βλέπετε τη βαθμολογία σας με βάση μια κλίμακα από το μηδέν έως το 100. To σύστημα, το πρώτο στον κόσμο του είδους του, που είναι ανοιχτό για το ευρύ κοινό και το οποίο αποτελεί χαράς ευαγγέλια για τους ερασιτέχνες φωτογράφους (και όσους επαγγελματίες έχουν την ταπεινότητα να υποβάλουν το έργο τους στην κρίση ενός μηχανήματος!), είναι δημιούργημα ερευνητών του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, υπό τον καθηγητή πληροφορικής Τζέημς Γουάνγκ.

Το Acquine (Aesthetic Quality Inference Engine – Μηχανή Εκτίμησης Αισθητικής Ποιότητας) άρχισε να αναπτύσσεται το 2005 και τέθηκε σε λειτουργία προ ημερών.

Το «έξυπνο» σύστημα λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους, όπως την ποιότητα και κατανομή του χρώματος ή τη σύνθεση του θέματος της φωτογραφίας.

Επιπλέον, το σύστημα «μαθαίνει» να συσχετίζει αυτούς τους παράγοντες με τον τρόπο που οι ίδιοι οι άνθρωποι τους αξιολογούν, με βάση χιλιάδες φωτογραφίες που υποβάλλονται σε sites όπως το www.photo.net.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του νέου συστήματος, υπάρχει συμφωνία σε μεγάλο βαθμό (περίπου 80%) στις αξιολογήσεις των φωτογραφιών που γίνονται από έμπειρους ανθρώπινους αξιολογητές και σε αυτές που κάνει αυτόματα η μηχανή.

Η ομάδα του Γουάνγκ, όπως δήλωσε, καταβάλλει προσπάθειες για να βελτιώσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα στις αξιολογήσεις του Acquine. Μάλιστα, όπως είπαν οι ερευνητές, στο μέλλον θα υπάρχει η δυνατότητα να συνδέεται αυτόματα το σύστημα με μια φωτογραφική μηχανή, ώστε, την ώρα που τραβά μια φωτογραφία, ο φωτογράφος να μπορεί αμέσως να ξέρει πώς η φωτογραφία του μπορεί να γίνει δεκτή και να αξιολογηθεί από το κοινό. Μια παρόμοια τεχνολογία είχε πρόσφατα χρησιμοποιηθεί από τους ίδιους ερευνητές για να αξιολογήσουν την αυθεντικότητα πινάκων του Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: