Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ελληνικές διευθύνσεις και στο .eu

Όσοι μιλούν Ελληνικά και Βουλγαρικά, σύντομα θα είναι σε θέση να διαθέτουν ιστοτόπους .eu στη γλώσσα τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε σήμερα νέους κοινοτικούς κανόνες για να καταστούν ικανοί οι χρήστες του Διαδικτύου και οι επιχειρήσεις να καταχωρούν ονομασίες τομέων στο .eu, χρησιμοποιώντας τους χαρακτήρες και των 23 επίσημων γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες πλέον περιλαμβάνονται η κυριλλική και η ελληνική γραφή.

Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή εφέτος ο τομέας .eu θα είναι επίσης διαθέσιμος στα αλφάβητα που χρησιμοποιούν οι Βούλγαροι, οι Έλληνες και οι Κύπριοι, όπως και στους ειδικούς χαρακτήρες που χρησιμοποιούνται σε άλλες γλώσσες. Μέχρι τώρα, οι Τσέχοι μπορούσαν να χρησιμοποιούν μόνο 27 από 42 χαρακτήρες, οι δε Λιθουανοί 23 από 32.

Μια νέα εξάλλου έκθεση της Επιτροπής, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, δείχνει ότι ο αριθμός των καταχωρημένων ονομάτων στον τομέα .eu (τη στιγμή αυτή περί τα 3 εκατομμύρια) αυξήθηκε κατά 11 % τόσο το έτος 2007 όσο και το 2008.

Το .eu επέτυχε να καταστεί ο τέταρτος πλέον δημοφιλής κωδικός χώρας τομέα ανωτάτου επιπέδου (domain) της Ευρώπης, υπολειπόμενος μόνο από τα .de (Γερμανία), .uk (Ηνωμένο Βασίλειο) και .nl (Κάτω Χώρες). Το .eu αποτελεί τον ένατο πλέον χρησιμοποιούμενο παγκοσμίως τομέα. Ο επίσημος δικτυακός τόπος της Σουηδικής Προεδρίας της ΕΕ έχει ως όνομα τομέα τον .eu (www.se2009.eu), πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Η διαχείριση του .eu έχει ανατεθεί στην EURid, ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμό. Η EURid ετοιμάζεται για την επίσημη δρομολόγηση διεθνοποιημένων ονομάτων τομέα που θα υπάγονται στο .eu.

Δεν υπάρχουν σχόλια: