Η πιο μεγάλη και δημοφιλής διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια στον πλανήτη σχεδιάζει το «ανέβασμα» ταινιών ή βίντεο στις ιστοσελίδες της. Ετσι, η κάθε μία από τις 34.000.000 σελίδες της μπορεί στους αμέσως επόμενους μήνες να συνοδεύεται από ταινίες που θα σχετίζονται με το εκάστοτε λήμμα.
Με αυτό τον τρόπο, κάθε λήμμα θα είναι ένα τεράστιο πολυμεσικό υπερκείμενο (hypertext), το οποίο θα παρέχει στον χρήστη υποστηρικτικό οπτικοακουστικό υλικό κάθε είδους, ανάλογα με το κείμενο το οποίο θα συνοδεύει, από ντοκιμαντέρ έως μουσικά βιντεοκλίπ.
«Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα τεράστιο αρχείο που θα περιέχει ομιλίες πολιτικών, φιλμ αρχείου και γενικά οτιδήποτε μπορεί να φιλοξενηθεί στη Wikipedia», επισημαίνει ο διευθυντής του Wikimedia Foundation, Ερικ Μόλερ.
Για την υλοποίηση αυτού του μεταμοντέρνου βαβυλωνιακού αρχείου, οι υπεύθυνοι της Wikipedia σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τόσο ιδιωτικές πηγές (ερασιτεχνικά βίντεο γυρισμένα από τους ίδιους τους χρήστες) όσο και το υλικό από άλλες πλατφόρμες ελεύθερης πρόσβασης, εφόσον βέβαια εξασφαλιστεί η σχετική άδεια. Για παράδειγμα, θα μπορούσε η Wikipedia να ενσωματώσει τα 200.000 και πλέον αρχεία βίντεο που ανήκουν στο τμήμα Open Source Video του Internet Archive, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που είναι αφιερωμένος στη δημιουργία της μεγαλύτερης ψηφιακής βιβλιοθήκης ανοιχτής πρόσβασης στον κόσμο. Μια άλλη ενδιαφέρουσα συλλογή αρχείων που θα μπορούσε κάλλιστα να ενσωματωθεί στη Wikipedia είναι το Metavid, η μεγαλύτερη βιντεοθήκη των εργασιών του αμερικανικού Κογκρέσου, στην οποία η πρόσβαση είναι ελεύθερη μέσω της ιστοσελίδας της.
Η μερίδα του λέοντος, όμως, θα προέλθει από τη Wikimedia Com-mons, ένα ακόμη από τα «πρότζεκτ» του Wikimedia Foundation, μια αχανής βάση δεδομένων που περιέχει πάνω από 4 εκατομμύρια βίντεο ποικίλου περιεχομένου και με ελεύθερη πρόσβαση.
Η νέα εφαρμογή θα υπηρετεί το πνεύμα όλων των wiki υπηρεσιών, δηλαδή τη «δημιουργία και διάδοση της γνώσης σε κάθε άνθρωπο πάνω στον πλανήτη», σύμφωνα με τα λόγια ενός εκ των ιδρυτών της Wikipedia, του Τζίμι Γουέιλς. Τα βίντεο θα «ανεβαίνουν» στην ιστοσελίδα της Wikipedia χωρίς προηγουμένως να έχουν υποστεί οποιαδήποτε επιμέλεια ή μετατροπή και θα τίθενται στη διάθεση των 11 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων χρηστών της. Η διαδικασία θα είναι απλούστατη και δεν θα απαιτείται ούτε καν η συνδρομή κάποιου επιπρόσθετου εξωτερικού λογισμικού: για να έχει πρόσβαση ο χρήστης θα αρκεί να είναι εγγεγραμμένος και να πατήσει το κουμπί Add video.
Στην πραγματικότητα, η ιδέα μιας ψηφιακής βιντεοθήκης με Wiki χαρακτηριστικά, δηλαδή ανάρτηση πληροφοριών από οποιονδήποτε χρήστη και ελεύθερη πρόσβαση, δεν είναι νέα. Το 2007 οι δημιουργοί της Wikipedia έφτιαξαν τη Vidipedia, έναν κλώνο της ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας με οπτικοακουστικό υλικό. Το εγχείρημα, όμως, δεν μακροημέρευσε λόγω της κακής ποιότητας των ταινιών και κυρίως εξαιτίας της πολύ μικρής ταχύτητας στο «κατέβασμα» των αρχείων. Το 2008, το Wikimedia Foundation υπέγραψε μια συμφωνία με την Kaltura, εταιρεία παραγωγής δωρεάν λογισμικού για τη διαχείριση ταινιών, η οποία έχει αναλάβει τη δημιουργία του απαραίτητου λογισμικού, ώστε η Wiki βιντεοθήκη να λειτουργεί σωστά και γρήγορα.
Αλλά και άλλοι διαδικτυακοί κολοσσοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν βιντεοθήκες για εκπαιδευτική χρήση και ενημέρωση, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Η Google, για παράδειγμα, αγόρασε τη YouTube αλλά το αποτέλεσμα της συγχώνευσης ήταν ασύγκριτα φτωχότερο από αυτό που φιλοδοξεί να κάνει τώρα η Wikipedia. Πάντως, το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα σίγουρα δεν θα αφήσει αδιάφορες τις εταιρείες δημιουργίας ιστοσελίδων με on line βίντεο, όπως η MegaVideo, η Daylimotion ή η MySpaceTV. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου