Πέμπτη, 7 Μαΐου 2009

Προτροπή σε ομαδική αυτοκτονία μέσω Facebook

Ακόμη ένα περιστατικό προτροπής σε ομαδική αυτοκτονία, παρουσιάστηκε στο διαδίκτυο, αυτήν τη φορά στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η υπόθεση ερευνήθηκε όταν ανώνυμος χρήστης του Διαδικτύου υπέβαλε καταγγελία στη SafeLine σχετικά με την ύπαρξη ομάδας του Facebook που ωθούσε του χρήστες να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Η Ανοικτή Γραμμή SafeLine (www.safeline.gr), που είναι αρμόδια να δέχεται και να επεξεργάζεται καταγγελίες για ιστοσελίδες με παράνομο χαρακτήρα, προώθησε αμέσως την καταγγελία στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης για την εξακρίβωση του υπόπτου, αλλά και τη διαγραφή της συγκεκριμένης ομάδας.

Σε συνεργασία με την INTERPOL, αλλά και με τις κυπριακές διωκτικές αρχές, ανακαλύφθηκε ο δημιουργός της ομάδας, ο οποίος ήταν 28χρονος Κύπριος φοιτητής στο Σικάγο.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, ο δράστης ισχυρίσθηκε πως η δημιουργία της συγκεκριμένης ομάδας του Facebook ήταν φάρσα και ότι δεν είχε σκοπό την προτροπή των χρηστών σε αυτοκτονία.

Παράλληλα με τον εντοπισμό του δράστη, έγινε και η διαγραφή της συγκεκριμένης παράνομης ομάδας από το Facebook, προκειμένου να μην οδηγηθούν τα μέλη της σε συμπεριφορές, που θα έβλαπταν τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα.

ΠΗΓΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: