Η νέα γενιά ρομπότ είναι πλέον πραγματικότητα και «ζουν» με πολλές οικογένειες διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στις καθημερινές λειτουργίες ενός νοικοκυριού.
Ωστόσο, εκφράζονται έντονες ανησυχίες ότι τα ρομπότ-τροφοί θα μεγαλώσουν μια γενιά παιδιών στερημένων από την ανθρώπινη επαφή, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Independent.
Όλο και περισσότερα ρομπότ μπαίνουν στα σπίτια, στα γραφεία και τα στρατόπεδα με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα πιο επιβεβλημένη η ανάγκη εποπτείας του ρόλου τους.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η νέα γενιά ρομπότ πρέπει να υπόκειται σε κανόνες ηθικής που θα διέπουν τη στρατολόγηση των ρομπότ σε θέσεις-κλειδιά όπως η φροντίδα των μωρών, η περιποίηση των ηλικιωμένων και ο πόλεμος, επισημαίνει η εφημερίδα.
Ο Νόελ Στάρκεϊ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ με εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Πρέπει να καταρτίσουμε κατευθυντήριες οδηγίες που θα περιορίζουν την επαφή του ανθρώπου με τα ρομπότ. Υπάρχουν ρομπότ-νταντάδες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη φύλαξη και φροντίδα των παιδιών, τα οποία μάλιστα είναι τόσο ασφαλή που οι γονείς τους εμπιστεύονται τα βλαστάρια τους για ώρες ή ακόμη και ημέρες».
Εκτός όμως από τη σωματική ασφάλεια των παιδιών που εξασφαλίζουν τα ρομπότ, τίθεται ζήτημα ανθρώπινης επαφής, προσθέτει ο Στάρκεϊ. Μπορεί να περάσουν ολόκληρες μέρες χωρίς αυτά τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με άνθρωπο. Οι επιπτώσεις από τις διαβαθμίσεις της κοινωνικής αυτής απομόνωσης των παιδιών για την ψυχική τους υγεία είναι άγνωστες και χρίζουν διερεύνησης, καταλήγει.
ΠΗΓΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου