Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Τολμηρές επιλογές στη λογοτεχνία

Οι καταξιωμένοι Τίτος Πατρίκιος και Μένης Κουμανταρέας και η πολλά υποσχόμενη Δήμητρα Κολλιάκου πήραν τα Βραβεία Ουράνη και Πέτρου Χάρη

Ο Τίτος Πατρίκιος και ο Μένης Κουμανταρέας έχουν μακρά ιστορία στον χώρο της λογοτεχνίας. Σ' αυτούς απονεμήθηκαν τα βραβεία ποίησης και πεζογραφίας αντίστοιχα του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη για το σύνολο του έργου τους. Με την τιμή αυτή επιβραβεύονται δύο προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων που αποτύπωσαν στο έργο τους την εποχή τους και άφησαν παρακαταθήκες για το μέλλον.


Τα άλλα βραβεία Ουράνη δόθηκαν στη Μαρία Πυλιώτου για το βιβλίο της «Μ' αγαπάς; Σ' αγαπώ!!!» (Παιδικής Λογοτεχνίας) και στον Διονύσιο Μαγκλιβέρα για το «Η ζωή ως διαδρομή» (Δοκιμίου). Ολα τα βραβεία συνοδεύονται από το ποσό των 6.000 ευρώ.

«Θα ήθελα να έπαιρνα αυτό το βραβείο όχι ανάμεσα από δολοφονικές σφαίρες, δακρυγόνα, σπασμένα όνειρα και τζάμια», δήλωσε ο Μένης Κουμανταρέας
Σε μια νέα και πολλά υποσχόμενη πεζογράφο, τη Δήμητρα Κολλιάκου, πήγε το βραβείο μυθιστορήματος (6.000 ευρώ) του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη για το βιβλίο της «Θερμοκρασία δωματίου». Στον ποιητή της γενιάς του '70 Γιώργο Βέη δόθηκε το βραβείο Λάμπρου Πορφύρα (5.000 ευρώ) για την ποιητική του συλλογή «Λεπτομέρειες κόσμων». Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πανεπιστημιακός Νίκος Μπακουνάκης κέρδισε το βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου (5.000 ευρώ) για τη μελέτη του «Μια στιγμή της Ευρώπης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Ο λόγος, η εικόνα, ο μύθος του Ανδρέα Ρηγόπουλου».

ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ: «Το ότι αποδέχτηκα αυτή τη βράβευση σημαίνει ότι αισθάνθηκα και χαρά και ικανοποίηση. Οφείλω να ευχαριστήσω αυτούς που μου την προσέφεραν. Οπωσδήποτε το βραβείο δεν είναι καμία εξουσία, σου δίνει όμως μια ηθική ικανοποίηση και μια κάποια υλική ικανοποίηση. Ας μη γελιόμαστε, όλοι έχουμε την τάση να κρίνουμε τη σπουδαιότητα ενός βραβείου ανάλογα με την υλική του υπόσταση. Το βραβείο που περισσότερο σέβονται και επιθυμούν όλοι ανεξαιρέτως (ίσως μόνο με την εξαίρεση του Σαρτρ) είναι το Νομπέλ, που έχει και τη μεγαλύτερη οικονομική παροχή. Να θυμίσω ότι και το βραβείο Λένιν -προηγουμένως βραβείο Στάλιν- είχε σχεδόν τις ίδιες χρηματικές παροχές με το Νομπέλ. Από τα είκοσι βιβλία που έχω βγάλει -δεκάξι ποίησης και τέσσερα πεζογραφίας- δεν έχει βραβευτεί ποτέ κανένα».

Η Δήμητρα Κολλιάκου, συγγραφέας του εξαιρετικού μυθιστορήματος «Θερμοκρασία δωματίου», πήρε το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη
ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ: «Θα ήθελα αυτό το βραβείο να το έπαιρνα υπό άλλες συνθήκες και όχι ανάμεσα από δολοφονικές σφαίρες, δακρυγόνα, σπασμένα όνειρα και τζάμια. Αυτό που προέχει είναι τα γεγονότα που ζήσαμε και δεν αποκλείεται να ξαναζήσουμε αν δεν συνετιστούν οι υπεύθυνοι, να οδηγήσουν σε μια έξοδο και λύτρωση για όλους μας».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΛΛΙΑΚΟΥ: «Είμαι πολύ συγκινημένη. Ηταν μεγάλη τιμή για μένα η βράβευση από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας. Γνωρίζω ότι με το ίδιο βραβείο έχουν τιμηθεί σημαντικοί Ελληνες λογοτέχνες. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι τα μέλη του ιδρύματος ξεχώρισαν το βιβλίο μου. Ελπίζω ότι θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες που δημιουργεί μια τέτοια διάκριση».

Β.Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 σχόλια:

Ε. Στάμου είπε...

Καλή Χρονιά με υγεία και αισιοδοξία για καλύτερες μέρες, πιο Ανθρώπινες και ...ποιητικές.
Και όπως είπε και ο Τίτος Πατρίκιος: "Ποτέ δεν είναι οι μέρες ποιητικές και ακριβώς γι αυτό χρειάζεται η ποίηση. Και όσο λιγότερο ποιητικές είναι τόσο κόντρα πρέπει να πηγαίνεις".

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία σε όλους μας και πραγματικά καλύτερες μέρες για όλο τον κόσμο, γιατί ο πόνος γύρω μας περισσεύει...
ave et salve