Της Ζωγιας Κουταλιανου
Η Νίκη και ο Φώτης της ΣΤ΄ Δημοτικού, ο Σελμάν της Β΄ Γυμνασίου και η Εφη της Γ΄ Δημοτικού ταξιδεύουν συχνά σε όλη την Ελλάδα –Ρόδος, Νυμφαίο, Αθήνα και Ακρόπολη– αλλά και στην Ευρώπη, Παρίσι και Πύργο του Αϊφελ, Λονδίνο και Μπιγκ Μπεν. Επισκέπτονται μουσεία της χώρας, κουβεντιάζουν με συνομηλίκους τους σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακολουθούν συχνά διαλέξεις και ενημερωτικές ημερίδες.
Από το δυσπρόσιτο Αργύρι Καρδίτσας, τη Γλαύκη Ξάνθης και τις Πυλές της ακριτικής Καρπάθου οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων, με όχημα το δορυφορικό ευρυζωνικό Ιντερνετ που έχει εγκατασταθεί στα ολιγοθέσια σχολεία τους, ψηλαφούν όλον τον κόσμο.
Τα «Φτερά της γνώσης» με τις δορυφορικές συνδέσεις Διαδικτύου, που «ταξιδεύουν» τους μαθητές της χώρας που ζουν σε ακριτικές ή δυσπρόσιτες περιοχές, είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα την υλοποίηση του οποίου στην Ελλάδα έχουν αναλάβει το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε συνεργασία με ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Αργύρι Καρδίτσας. Σε 890 υψόμετρο και τρεις ώρες μακριά από την πρωτεύουσα του νομού, οι έντεκα μαθητές και μαθήτριες του διθέσιου δημοτικού σχολείου βρήκαν τη μοναδική διέξοδο που προσφέρει το χωριό τους, όπου κατοικούν περίπου 80 ψυχές. Οι μικροί Αργυριώτες ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο. Ξετρελάθηκαν από τη δυνατότητα για συνομιλία με εικόνα και ήχο με τα παιδιά από τη Ρόδο, έμειναν άναυδοι όταν άκουσαν τον Οδυσσέα Ελύτη να απαγγέλλει από το YouTube το ποίημα που μελετούσαν στην τάξη και ενθουσιάστηκαν όταν μέσω δικτυακής κάμερας είδαν τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη για τα οποία μάθαιναν στη Γεωγραφία.
Γλαύκη Ξάνθης. Στο ορεινό χωριό της Θράκης, τα 130 γυμνασιόπαιδα που συγκεντρώνονται από διάφορα χωριά της περιοχής είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα πείραμα φυσικής για τον μαγνητισμό με τηλεχειρισμό των οργάνων που ήταν στημένα σε ένα απομακρυσμένο εργαστήριο του εξωτερικού. Μολονότι το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες δεν αποτελούν κάτι καινοφανές για τη Γλαύκη, οι δυνατότητες του γρήγορου δορυφορικού Ιντερνετ ενθουσίασαν τους μαθητές που αξιοποιούν το Διαδίκτυο για τις εργασίες και τα μαθήματά τους, ενώ ανοίγουν νέες προοπτικές για όλη την τοπική κοινωνία, που σύντομα θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ενημερωτικές διαλέξεις για αγροτικά θέματα.
Πυλές Καρπάθου. Στο νοτιοανατολικότερο άκρο του Αιγαίου, 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, οι έξι μαθητές του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου δημιούργησαν ένα «ψηφιακό ταινιάκι» για τον τόπο τους και το ανάρτησαν στο Διαδίκτυο, ενώ περιηγήθηκαν εικονικά και στο ενυδρείο Ηρακλείου. Για την Κάρπαθο και τις Πυλές, ωστόσο, που χάρη στον δάσκαλο και ιερέα του χωριού, τον πατέρα Καλλίνικο, είναι από τα πρώτα σχολεία της χώρας που συνδέθηκαν στο Διαδίκτυο το 1993, η δορυφορική σύνδεση βοήθησε όλη τη νεολαία του νησιού, η οποία συρρέει στο δημοτικό σχολείο Πυλών για να χρησιμοποιήσει τις υποδομές, να κάνει τις εργασίες της, αλλά και να επικοινωνήσει με φίλους στην Αθήνα και το εξωτερικό.
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου