Ο Μεγάλος Αδερφός των τηλεπικοινωνιών επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στο Ιντερνετ, ξεκινώντας από τη Βρετανία. Ολες οι ιστοσελίδες που επισκέπτονται οι χρήστες, τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) που αποστέλλουν και λαμβάνουν, καθώς και οι τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιούν μέσω Διαδικτύου (voip) θα καταγράφονται και θα διατηρούνται σε βάση δεδομένων για χρονική περίοδο ενός έτους, από τους παρόχους υπηρεσιών Ιντερνετ.
Το μέτρο αποτελεί εφαρμογή ντιρεκτίβας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ψηφίστηκε κατόπιν βρετανικής πρότασης μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Λονδίνο. Οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών Ιντερνετ αντιτάχθηκαν αρχικά στο σχέδιο λόγω του υψηλού κόστους, το οποίο τελικά θα καλύψει για ένα χρόνο η βρετανική κυβέρνηση.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να εντάξουν την ντιρεκτίβα στην εθνική νομοθεσία τους, αλλά κάποιες χώρες, όπως η Σουηδία, αποφάσισαν να την αγνοήσουν πλήρως, ενώ ως προς τη νομιμότητά της εκκρεμεί σχετική αίτηση σε γερμανικό δικαστήριο.
Οπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, η διατήρηση των δεδομένων από τους παρόχους υπηρεσιών Ιντερνετ δεν περιλαμβάνει το περιεχόμενο της επικοινωνίας ή των ιστοσελίδων που επισκέπτονται οι χρήστες, αλλά μόνο τις διευθύνσεις και τις μεταξύ τους επαφές. Οι κρατικές υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες μόνο κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης.
Εκπρόσωποι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων τάσσονται κατά τις εφαρμογής του μέτρου, κατηγορώντας τη βρετανική κυβέρνηση ότι θέλει να εφαρμόσει ασφυκτικό έλεγχο στη ζωή και την επικοινωνία των πολιτών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, εκπρόσωποι της Open Rights Group επισημαίνουν ότι η ντιρεκτίβα πέρασε υπό συνθήκες έντονης πολιτικής φόρτισης που ακολούθησε μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Λονδίνο και κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι ψήφισε τελικά την πρόταση «ξεχειλώνοντας» το νόμο, αφού τη θεώρησε εμπορικής φύσεως, που χρειάζεται απλή πλειοψηφία και όχι αστυνομικής, για την οποία απαιτείται ομοφωνία.
Η βρετανική κυβέρνηση επικαλείται λόγους ασφαλείας για την καταγραφή των συγκεκριμένων δεδομένων, ενώ ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία το νομοσχέδιο για τις επικοινωνίες στο οποίο θα προβλέπεται η δημιουργία μιας κεντρικά ελεγχόμενης βάσης δεδομένων.
ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου