Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010
Συμβουλές ασφάλειας για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
Την προσοχή όσων αναζητούν σύντροφο στο Διαδίκτυο εφιστούν οι εταιρείες λογισμικού ασφαλείας, κυρίως λόγω της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που θα αυξήσει κατακόρυφα την επισκεψιμότητα σε τέτοιες ιστοσελίδες τις επόμενες ημέρες.
Αν και σήμερα υπάρχουν πολλές αξιόπιστες υπηρεσίες online γνωριμιών, οι χρήστες οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην επιλογή της κατάλληλης υπηρεσίας. Πριν την εγγραφή, καλό είναι να γίνεται μία έρευνα σχετικά με την αξιοπιστία της και τα σχόλια άλλων εγγεγραμμένων χρηστών. Η εταιρεία BitDefender τονίζει ακόμη ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η εγγραφή σε κάποιο site γνωριμιών που ο χρήστης έμαθε μέσω κάποιου μηνύματος spam.
«Η εύρεση του τέλειου συντρόφου την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μέσω μιας online υπηρεσίας μπορεί να ακούγεται σαν όνειρο που πραγματοποιείται, αλλά μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να γίνει εφιάλτης», επεσήμανε η Κάταλιν Κοσόι, ερευνήτρια της BitDefender. «Οι χρήστες θα πρέπει να επιλέγουν ιστοσελίδες με ξεκάθαρες πολιτικές σε ότι αφορά τα προσωπικά δεδομένα, που εξασφαλίζουν την προστασία της ανωνυμίας και ότι δεν θα αποκαλύπτεται οποιαδήποτε πληροφορία χωρίς τη συγκατάθεση τους».
Όταν ξεκινούν τη χρήση μιας online υπηρεσίας γνωριμιών, οι χρήστες θα πρέπει να δίνουν αρχικά όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργούν ένα ξεχωριστό λογαριασμό e-mail που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την επικοινωνία με τα άλλα μέλη της υπηρεσίας. Στα αυτονόητα συγκαταλέγεται ότι δεν θα πρέπει να μοιράζονται οικονομικά στοιχεία, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, αριθμοί πιστωτικών καρτών ή κωδικοί PIN.
Κάποιες επιπλέον ηλεκτρονικές απειλές τις ημέρες του Αγίου Βαλεντίνου περιλαμβάνουν:
- Τα μηνύματα spam που διακινούνται στα κοινωνικά δίκτυα, που παραπέμπουν σε επισφαλής ιστοσελίδες, απ’ όπου ο υπολογιστής μπορεί να δεχθεί επίθεση κακόβουλου λογισμικού και να μολυνθεί.
- Τα μηνύματα email που διαφημίζουν υπηρεσίες και προϊόντα σχετικά με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.
- Επισυναπτόμενα αρχεία σε email με τη μορφή ταινιών, φωτογραφιών ή ηλεκτρονικής ευχετήριας κάρτας.
- Επίσης, δεν θα πρέπει να ανοίγονται email από άγνωστους αποστολείς, ή επισυναπτόμενα αρχεία με ύποπτα ονόματα.
Παράλληλα, οι χρήστες θα πρέπει να ενημερώνουν τους υπολογιστές με τις τελευταίες εκδόσεις λογισμικού ασφαλείας και του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούν. Ιδανικά, θα πρέπει οι ενημερώσεις αυτές να λαμβάνονται αυτόματα, ώστε ο υπολογιστής να είναι προστατευμένος ανά πάσα στιγμή.
Τέλος, απαραίτητη είναι η χρήση ενός τουλάχιστον λογισμικού ασφαλείας που να καλύπτει τον υπολογιστή από spam και ιούς αλλά και να διαθέτει firewall ώστε να φιλτράρονται οι ύποπτες online διευθύνσεις που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος την ώρα που σερφάρει στο Διαδίκτυο.
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου